ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6.12.2009
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε απλώς πίστωση χρόνου προκειμένου να παρουσιάσει μια σειρά από επαρκή -κατά την Κομισιόν- μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, και όχι «λευκή επιταγή».
Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις τις οποίες, ώς ένα βαθμό, έχει ήδη υπαινιχθεί ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας «ανοιχτό» το εύρος εφαρμογής του μέτρου «παγώματος» των μισθών και προαναγγέλλοντας την αύξηση σειράς έμμεσων φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες που θα οδηγήσουν στην αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, τη «στροφή» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει με παρέμβασή του ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Θα το πράξει, το πιθανότερο, στις αρχές του νέου χρόνου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην παρούσα συγκυρία απορρίφθηκε για τέσσερις λόγους:
Πρώτον, διότι αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών για την πλήρη αποτύπωση των ελλειμμάτων.
Δεύτερον, ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένει να δρομολογηθούν στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη για την αναθέρμαση της οικονομίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να «παγώσει» πλήρως η αγορά.
Τρίτον, επειδή επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανιστεί ότι ακολουθεί την «πεπατημένη» της Ν.Δ., επιρρίπτοντας όλα τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τέταρτον, επειδή στα μέσα Ιανουαρίου τοποθετείται η ολοκλήρωση του διαλόγου με κόμματα και φορείς, που θα δρομολογήσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση για θέματα οικονομίας και κράτους.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα ανωτέρω αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, την κρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου ορισμένα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσον η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι επικοινωνιακά ορθή. Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση με τις έως τώρα τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδει εικόνα εκτάκτου ανάγκης στην ελληνική οικονομία, οπότε τα όποια επώδυνα μέτρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «αφομοιωθούν» από την κοινή γνώμη, όταν ανακοινωθούν.
Πρόσθετη «περιπλοκή» για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί ότι πλέον δεν θα κινείται στην πολιτική σκακιέρα «εν ου παικτοίς». Η άνετη επικράτηση του κ. Αντ. Σαμαρά, οι πρώτες ενωτικές του κινήσεις και η δήλωση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη ότι «παραμένει στρατιώτης της παράταξης» διέψευσαν άμεσα τις όποιες ελπίδες της Ιπποκράτους ότι η Ν.Δ. θα διήρχετο μια παρατεταμένη περίοδο κλυδωνισμών και εσωστρέφειας παρά την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο προεξοφλούν πως ο κ. Σαμαράς θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος αντίπαλος για μια σειρά από λόγους. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ.:
- Εχει τη δυνατότητα να συμπιέσει τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, εμφανίζοντας σε σχετικά σύντομο χρόνο εικόνα δημοσκοπικής ανάκαμψης της Ν.Δ. Εξάλλου η συγκεκριμένη προοπτική πιστοποιείται ήδη από τον «εκνευρισμό» που μεταδίδουν οι παρεμβάσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη το τελευταίο διάστημα.
- Λόγω της μακράς απουσίας του από την κεντρική πολιτική σκηνή έχει την εικόνα «άφθαρτου» πολιτικού, ενώ δεν ταυτίστηκε με βασικές επιλογές της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης Καραμανλή που έχουν αρνητική σηματοδότηση στην κοινή γνώμη.
- Η κοινωνική και οικονομική «ατζέντα» που ανέπτυξε κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο του επιτρέπει να ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση στην περίπτωση λήψης μέτρων που πλήττουν τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα.
Οσο για τα αναχώματα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, στη μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., είναι ουσιαστικά δύο: Οτι ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν αποτελεί προϊόν «παρθενογένεσης» στην πολιτική σκηνή. Και ότι λόγω ιδεολογικών καταβολών και πεποιθήσεων δεν είναι σε θέση να εκφράσει αποτελεσματικά τον λεγόμενο μεσαίο χώρο στον οποίο το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου.