16 Μαρτίου 2011

Βουλγαρία: Μοναδικά τα συστήματα ασφαλείας του σχεδιαζόμενου σταθμού Μπέλενε, διαβεβαιώνει η ρωσική εταιρεία Rosatom

http://www.forumspb.com/userfiles/images/rosatomeng.jpgΜοναδικά χαρακτήρισε τα συστήματα ασφαλείας του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε στη Βουλγαρία, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom, Κίριλ Κομαρόφ.

Από το βήμα των εργασιών του φόρουμ, που διεξάγονται στη Σόφια, για την πυρηνική βιομηχανία, ο κ. Κομαρόφ υπογράμμισε ότι ο σταθμός Μπέλενε είναι σχεδιασμένος ούτως ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις από μια πτώση αεροσκάφους βάρους 400 τόνων, θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -57 βαθμούς Κελσίου έως 60 βαθμούς Κελσίου και πρόσθεσε ότι περίπου το 40% του συνολικού κόστους του σταθμού αφορά την κατασκευή των συστημάτων ασφαλείας.

Η Rosatom, συνέχισε ο κ. Κομαρόφ, κατασκευάζει δέκα πυρηνικούς σταθμούς και έχει πλήρη ευθύνη για τις τεχνικές λύσεις και την ασφάλεια των εργοστασίων, η οποία πρέπει να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα, η ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας να εγκρίνει τον τεχνικό σχεδιασμό για το έργο του Μπέλενε.

Εάν το έργο λάβει, τελικά, το "πράσινο φως" από τη ρυθμιστική αρχή, οι βουλγαρικές εταιρείες θα αναλάβουν περίπου το 30% του συνόλου των κατασκευαστικών εργασιών του σταθμού, εκτιμώμενης αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Κομαρόφ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο σταθμός Μπέλενε δεν απειλείται από τσουνάμι και συμπλήρωσε ότι ακόμα κι εάν ένας ανεμοστρόβιλος "χτυπήσει" τον πυρηνικό σταθμό και πάλι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του σταθμού, λόγω των συστημάτων ασφαλείας που (σχεδιάζεται) να διαθέτει.