02 Απριλίου 2011

«Όμηρος» της Ιντραλότ ο ΟΠΑΠ έως το 201

http://1.1.1.3/bmi/www.skai.gr/files/temp/5BD18ED80AD1D0C9F5D638EA09420CE7.jpgΗ σύμβαση ΟΠΑΠ - Ιντραλότ έχει, ώς ένα βαθμό, δέσει τον πρώτο με την τεχνολογία της δεύτερης μέχρι το 2016. Και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο η τρέχουσα διαδικασία επιλογής τεχνολογικού προμηθευτή στον ΟΠΑΠ να αναδείξει κάποιον τεχνολογικό ανάδοχο διαφορετικό από την Ιντραλότ.

Αυτό παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Γιάννης Σπανουδάκης, ο οποίος κατά την πρόσφατη ακρόαση στην Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παραδέχθηκε ότι η σύμβαση του 2007 του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ, παρά το ότι ήταν τριετής, πληρωνόταν ως 10ετής. «Το τίμημα των 78 εκατ. ευρώ στη σύμβαση (του 2007) πληρωνόταν για 10ετία», τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, που έκανε λόγο για «σκάνδαλο». Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, η σύμβαση αυτή δεν ήταν σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι «απόσβεση του λειτουργικού κόστους της συμβάσεως ανερχόταν στα 78 εκατ. ευρώ», η οποία με τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε τελικά μειώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σπανουδάκης αναφερόταν στον εξοπλισμό και στο λογισμικό που προμηθεύτηκε ο ΟΠΑΠ το 2007 και για το οποίο η Ιντραλότ εκχώρησε μονομερώς –όπως όμως προβλεπόταν στη συμφωνία– τα δικαιώματα χρήσης μηχανών και λογισμικού μέχρι το 2016. Επομένως, ο νέος διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΠΑΠ για την ανάδειξη νέου αναδόχου, όταν και αν καρποφορήσει, στην πράξη θα οδηγήσει τον ΟΠΑΠ στην αχρήστευση εξοπλισμού και λογισμικού που αγοράστηκε για χρήση μέχρι το 2016. Με αυτό το δεδομένο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι απίθανο να υπάρξει στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσφορά ικανή ν’ ανταγωνιστεί εκείνη της Ιντραλότ, με δεδομένο ότι δεν θα περιλαμβάνει το κόστος των μηχανών στα πρακτορεία και τις άδειες λογισμικού.

Παράλληλα, στην ίδια ακρόαση, η διοίκηση του ΟΠΑΠ δέχθηκε τα πυρά των βουλευτών για την απόκρυψη της συμφωνίας με την Ιντραλότ. Ειδικά ο κ. Παπαδημούλης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός, σημειώνοντας ότι «ο υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωρίζει περισσότερα από την ελληνική Βουλή και τους βουλευτές της» για τη συμφωνία των ΟΠΑΠ - Ιντραλότ. Αφορμή για την παρατήρηση αυτή αποτέλεσε η αποκάλυψη που έγινε σε επιστολή του ΟΠΑΠ, υπογραφόμενη από τον κ. Σπανουδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου παραδέχεται ότι καταληκτική ημερομηνία της σχετικής συμφωνίας με την Ιντραλότ μπορεί να είναι η 31/7/2013 και όχι η 31/7/2012 που ανέφερε στην αρχική του ανακοίνωση ο Oργανισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, η «εν δυνάμει» επέκταση της συμφωνίας του 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2013 στόχο έχει να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση του ΟΠΑΠ στη νέα τεχνολογική πλατφόρμα. «Προφανές είναι ότι η διοίκηση (του ΟΠΑΠ) θέλει να διασφαλίσει την τεχνολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου», είπε ο κ. Σπανουδάκης. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν, ο μη γένοιτο, ο νέος πάροχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό δεν καταφέρει μέχρι 31/7/2012 να ολοκληρώσει τη μετάβαση του Oργανισμού στη νέα τεχνολογική πλατφόρμα, ο ΟΠΑΠ πρέπει να έχει το δικαίωμα ν’ ανανεώνει ανά τρίμηνο τη σύμβαση της Intralot, προκειμένου να μη μείνει ξεκρέμαστος από υποστήριξη.

Η απάντηση του κ. Παπαδημούλη, όμως, ήταν άμεση. «Γιατί δεν το αναφέρατε από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη παράμετρος γνωστοποιήθηκε μόνον μετά μια απάντηση του ΟΠΑΠ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι επειδή «μπορεί να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες εκπλήξεις», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ΟΠΑΠ να δώσει τη συμφωνία με την Intralot στη Βουλή. Η απάντηση, όμως, της διοίκησης του ΟΠΑΠ ήταν αρνητική. «Σας απαντήσαμε γιατί δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη σύμβαση. Eχουμε υποχρεώσεις θεσμικά, είμαστε στο Χρηματιστήριο...», απάντησε ο κ. Σπανουδάκης.

skai.gr