Ξενια Κουναλακη
04/04/2008
Τη θετική για την Ελλάδα έκβαση της συνόδου στο Βουκουρέστι υπογραμμίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες, που κάνουν επίσης λόγο για αυξημένη ευρωπαϊκή αυτοπεποίθηση. «Η σύνοδος του ΝΑΤΟ εξελίχθηκε περίφημα για τους Ρώσους και τους Ελληνες. Αμφότεροι επέδειξαν την ισχύ τους, αφού πέτυχαν να αναχαιτίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στο σχόλιό της με τίτλο «Μια κακή μέρα για τον Μπους». «Πριν από το Βουκουρέστι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν την πρόσκληση ένταξης προς την ΠΓΔΜ σχεδόν δεδομένη, πιστεύοντας ότι το ζήτημα του ονόματος θα λυνόταν. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Γαλλία και Γερμανία ανέβαλαν την είσοδο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και οι Ελληνες αδιαφόρησαν για την περιφρόνηση όλων των άλλων μελών του ΝΑΤΟ, εκβιάζοντας την ΠΓΔΜ», επισημαίνει η εφημερίδα για να καταλήξει: «Μπορεί τα μέλη της Συμμαχίας να χαχάνιζαν όταν άκουγαν τη διένεξη για το όνομα, αλλά η Ελλάδα ήταν αυτή που γέλασε τελευταία».
«Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ψήφισαν κατά της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, επιδεικνύοντας κατανόηση για τις ελληνικές αντιρρήσεις για το όνομα του κρατιδίου, το οποίο σύμφωνα με τους Ελληνες ηγέτες αφήνει υπόνοιες για εδαφικές διεκδικήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, που επίσης ονομάζεται Μακεδονία», αναφέρουν από την πλευρά τους οι New York Times. Η συναίνεση που επετεύχθη στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας «απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις από την απόρριψη της άλλης προτεραιότητας του Μπους, της ένταξης Ουκρανίας και Γεωργίας, δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με εχθρικές σχέσεις προς την πάλαι ποτέ μητρόπολη», σύμφωνα με την αμερικανική Washington Post. «Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί αψήφησαν τις πιέσεις του Μπους και των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων για διεύρυνση της Συμμαχίας», συμπληρώνει η εφημερίδα.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μιλάει στην ιστοσελίδα του για μία «σπάνια αυτοπεποίθηση της Ευρώπης. Συσπειρωμένες όσο ποτέ, Γερμανία και Γαλλία άφησαν να καταρρεύσει το αμερικανικό σχέδιο για ταχεία ένταξη Γεωργίας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Μπους θα επιχειρήσει να πουλήσει ως θετικές τις προσπάθειές του στο εσωτερικό της χώρας, άλλωστε κοπίασε για χάρη των νέων δημοκρατιών της ανατολικής Ευρώπης. Εν τέλει, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που διέγραψαν τα υπέροχα πλάνα του», σχολιάζει σκωπτικά το γερμανικό περιοδικό. «Ωστόσο, ο Μπους είχε προκαλέσει Βερολίνο και Παρίσι από την έναρξη της συνόδου. Μία ημέρα νωρίτερα είχε μεταβεί στην Ουκρανία για να τιμήσει τους υποστηρικτές της δημοκρατίας.
Το γεγονός ότι με αυτήν την ενέργεια προχωρούσε στη διάσπαση της Συμμαχίας σε ένα καίριο ζήτημα, το γνώριζε καλά ο Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τους συμμάχους του μία ξεκάθαρη απόφαση, την οποία τελικά απέσπασε: ουδείς είχε όρεξη να ακολουθήσει τον υπό απόσυρση πρόεδρο», συμπεραίνει το Spiegel.
Κατά το γαλλικό Le Monde, πάντως, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ποτέ αποδεχθεί μία χώρα αντιμέτωπη με αποσχιστικά κινήματα, όπως η Γεωργία στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ειδικά με δεδομένη την εγγύτητα στη Ρωσία και τη χρήση του ρουβλίου. «Το γεγονός ότι οι φιλοδοξίες Ουκρανών και Γεωργιανών κρίθηκαν νόμιμες στο Βουκουρέστι απειλεί να στερήσει από τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επιχειρήματά τους», επισήμανε η εφημερίδα.
http://news.kathimerini.gr/