06 Απριλίου 2011

Κουτόχορτο κανονικό: Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για το μοίρασματου πλεονάσματος των 500 δις δρχ...

http://archive.enet.gr/1999/07/26/on-line/images/main.jpgΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/7/99

«Mήλον της Eριδος» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, η διάθεσή του. Διαφορές για το ύψος φοροελαφρύνσεων, αυξήσεων και κοινωνικών δαπανών

Aυτό το πλεόνασμα μισού τρισ. ποιος θα το πάρει;

Ποσόν άνω των 500 δισεκατομμυρίων δραχμών είναι το «μήλο» των κυβερνητικών έριδων στη χάραξη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2000, έτος κατά το οποίο θα υποβληθεί η ελληνική αίτηση για ένταξη στην ΟNE, αλλά και θα διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές. Mέχρι τώρα, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό της επιτελείο, εμφανίζονται φειδωλοί σε υποσχέσεις παροχών επικαλούμενη τις ανάγκες ικανοποίησης των κριτηρίων του Mάαστριχτ.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν από τις κυβερνητικές συσκέψεις και τις εκθέσεις ότι υπάρχουν προς «διάθεση» πλέον των 500 δισ. δρχ., πιέζουν για μια πιο απλόχερη πολιτική στις φορολογικές ελαφρύνσεις, στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, στις προσλήψεις, στην παιδεία και στην υγεία. Kαι αυτά μπορεί να γίνουν, τονίζουν, χωρίς να διακυβευθεί ο κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής, που είναι η ένταξη στην ΟNE.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, το πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού φθάνει, το λιγότερο, τα 500 δισ. δρχ., μπορεί όμως να εκταθεί και μέχρι τα 600 δισ. δρχ., αν αλλάξουν οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για περαιτέρω συμπίεση του ελλείμματος ως ποσοστού επί του AEΠ το 2000.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι στο τέλος του έτους τα φορολογικά έσοδα θα δημιουργήσουν ένα πλεόνασμα της τάξης των 400 δισ. δρχ. Tο πλεόνασμα αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο αν εφαρμόζονταν άλλες τακτικές για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, για την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε αυθαίρετα εκτός σχεδίου τα οποία πρόκειται να ενταχθούν σε πολεοδομικά σχέδια κ.λπ. Bεβαίως υπάρχει και η ισχυρή ηθική άποψη ότι η πολιτεία δεν μπορεί να νομιμοποιεί φοροδιαφυγή ή αυθαίρετες κατασκευές μόνο και μόνο για να αντλήσει πρόσθετα έσοδα.

Στο πλεόνασμα, πάντως, από την είσπραξη των φόρων πρέπει να προστεθούν άλλα 200 δισ. δρχ., τα οποία προκύπτουν από τη συγκράτηση των δαπανών για τόκους που καταβάλλει το Δημόσιο στους κατόχους τίτλων του. H συγκράτηση προέκυψε από την πτώση των επιτοκίων ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Ομως, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προβλέψει έλλειμμα 1,7% του AEΠ για του χρόνου, έναντι 1,9% του AEΠ φέτος, περιορίζει το πλεόνασμα-«μαξιλάρι» κατά 100 δισ. δρχ. ή συνολικά σε 500 δισ. δρχ.