«Όχι» στην αναδιάρθρωση, «ναι» στην επιμήκυνση
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή πρόσθεσαν μόλις επτά δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος, υπσοτηρίζει η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «προπαγάνδα» και «θράσος».
"Μόλις" κατά 7 δισ. ευρώ επιβάρυναν οι κυβερνήσεις Καραμανλή το χρέος, σύμφωνα με τη Ν.Δ. Έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, τα 45 δισ. αφορούσαν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. Από τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ, τα 50 πήγαν -σύμφωνα με τη Συγγρού- στην πληρωμή τόκων προηγούμενων ετών, 10 δισ. στις πληρωμές όπλων που είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις, 7,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές σε πληρωμές κοινωνικής Ασφάλισης, στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ, 2,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων και 3,2 δισ. ευρώ σε "λοιπές χρεώσεις" που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
"Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν δημιούργησε 'πρόσθετο χρέος' 125 δισεκατομμυρίων, ούτε 80, αλλά μόλις… 7 δισεκατομμύρια", υπογραμμίζει η Ν.Δ.
Επίθεση για το Μνημόνιο
Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται τους όρους του Μνημονίου, ενώ θα μπορούσε. "Το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.
Επικαλέστηκε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η ιρλανδική κυβέρνηση προχώρησε, μετά την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση του κατώτατου ημερομισθίου, καθώς και κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση πακέτου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, δήλωσε ότι "οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν", υποστηρίζοντας ότι ξεκινούν από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, εκτίμησε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους δεν είναι κακό σενάριο.
Παρών στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Παράλληλα, δήλωσε πως το χρέος αυξήθηκε επί κυβερνήσεων Καραμανλή κατά 4,9% και απέδωσε την αύξηση στο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στα χρέη των νοσοκομείων, την περίοδο 2010-2011 -όπως πρόσθεσε- το χρέος αυξάνεται κατά 14,7%.