24 Απριλίου 2011

Κόντρα Γερμανίας - Ε.Ε. και στην μέση η Ελλάδα

Εγκλωβισμένη μεταξύ μνημονίου και αναδιάρθρωσης βρίσκεται η κυβέρνηση, που βλέπει ότι η σκληρή προσπάθεια που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στο εσωτερικό δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ούτε φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα έξω.

Αντιθέτως παρά την μείωση του ελλείμματος, τα spreads είναι υψηλότερα από ποτέ άλλοτε και η προοπτική να μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί στις διεθνείς αγορές δεν είναι ακόμα ορατή. Για την κυβέρνηση η αρνητική αυτή κατάσταση οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή αν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Μια αβεβαιότητα αυτοτροφοδοτούμενη που επιτείνει την ύφεση και εκτινάσσει τα spreads καθώς επενδυτές και κερδοσκόποι συνυπολογίζουν τον κίνδυνο να υποστούν το περίφημο κούρεμα.

Επισήμως το υπουργείο οικονομικών - όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το Βήμα της Κυριακής - επιμένει ότι η ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης με οποιαδήποτε μορφή. Ανεπισήμως οι πάντες κατανοούν ότι τα πράγματα έχουν πλέον φύγει από τα χέρια της Ελλάδας καθώς οι αγορές πιέζουν πλέον την ένωση να ξεκαθαρίσει συνολικά τη στάση της στο ζήτημα του χρέους.

Είναι μάλιστα φανερό ότι έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα που αντιπαρατίθενται δημοσίως για το τι πρέπει να γίνει. Από την μία πλευρά βρίσκεται η Κομισιόν και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που επιμένουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους φοβούμενοι τις παρενέργειες μια τέτοιας απόφασης.

Στον αντίποδα βρίσκεται κυρίως η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Φιλανδία. Οι υπολογισμοί της έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εκλογικές σκοπιμότητες της Ανκελα Μέρκελ η οποία δεν θέλει στο τέλος του 2012 να υποχρεωθεί να δώσει και άλλα χρήματα για την στήριξη της Ελλάδας ή άλλων χωρών της ευρωζώνης Αυτό θα γίνει αν ως τότε δεν έχουμε βγει στις αγορές.

Έτσι προτιμά να γίνει η αναδιάρθρωση σήμερα ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να διευκολυνθεί ο ελληνικός δανεισμός.