28 Απριλίου 2011

Διαγωνισμός για τα Ελληνόπουλα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής

http://www.apodimos.com/arthra/07/Jul/OI_ELLHNES_STHN_ARGENTINH_KAI_LATINIKH_AMERIKH/index_files/image011.gifΣε ένα… κυνήγι στο μαγικό κόσμο των ελληνικών παροιμιών, αλλά και στην αναζήτηση ισπανικών και πορτογαλικών λέξεων ελληνικής προέλευσης καλούνται να συμμετέχουν, για ένα μήνα ακόμα, τα Ελληνόπουλα της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής (στη φώτο βλέπετε ομοίωμα της Ακρόπολης στη Χιλή). Το έπαθλο θα είναι συνολικά τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα, για δύο νικητές και τους συνοδούς τους.

Πρόκειται για δύο πρωτότυπους διαγωνισμούς του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, με στόχο τη διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Διαγωνιζόμενοι μπορεί να είναι νέοι ελληνικής καταγωγής, από 10 έως 18 χρόνων, που ζουν στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και στις 30 Μαΐου 2011.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην καταγραφή ελληνικών παροιμιών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ηχογραφήσουν σε CD ή DVD τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό ελληνικών παροιμιών. Το κατώτερο όριο συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι δέκα παροιμίες. Τις παροιμίες μπορούν να απαγγείλλουν στα ελληνικά τόσο οι ίδιοι οι μαθητές ή οι γονείς τους, θείοι, παππούδες τους κ.α.

Σύμφωνα με το ΣΑΕ, στόχος είναι "να πλησιάσουν οι νέοι την πλούσια ελληνική λαϊκή φιλοσοφία που εκφράζεται μέσω λαϊκών παροιμιών, προωθώντας συγχρόνως μια καλή σχέση και συζήτηση με τους γονείς, τις γιαγιάδες τους, παππούδες και τους συγγενείς τους, αναζητώντας τη θύμηση παλαιών παροιμιών που εκείνοι άκουσαν στη Μητέρα Πατρίδα εδώ και πολλά χρόνια".

Ο νικητής θα λάβει δίπλωμα και δύο εισιτήρια μετ΄ επιστροφής στην Aθήνα, με έξι διανυκτερεύσεις, για τον ίδιο και τον συνεργαζόμενο συγγενή του.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην καταγραφή λέξεων ελληνικής προέλευσης στην ισπανική και πορτογαλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει, με τη συμπαράσταση του δασκάλου τους, να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούν.

Θα επιβραβευθεί η μεγαλύτερη κατάσταση με ένα δίπλωμα και δύο εισιτήρια μετ΄ επιστροφής στην Aθήνα, με έξι διανυκτερεύσεις, για το νικητή και τον συνεργαζόμενο δάσκαλο του. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να είναι ελληνικής καταγωγής.

"Ευελπιστούμε ότι αυτός ο διαγωνισμός θα αποτελέσει κίνητρο, ώστε η νεολαία μας να ανακαλύψει την παρουσία των ελληνικών λέξεων που καθημερινά χρησιμοποιεί στη γλώσσα της χώρας της και, παράλληλα, θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον των δασκάλων των χωρών της Περιφέρειας για την μακραιώνια, πάντα ζωντανή ελληνική γλώσσα", δήλωσε στο ΑΠΕ ο Συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαΐδης.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις: tulahh@latinsae.org, tulahadjirallis@hotmail.com