17 Απριλίου 2011

Αίτημα της Αθήνας για επιμήκυνση όλου του χρέους

http://www.skai.gr/files/temp/D30A03DDEB40798645178FF770C3BD83.jpg"Προσάναμμα" στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προσέφερε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, χωρίς να τύχει θετικής απάντησης προς το παρόν.

Πηγές της Κομισιόν, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους, και όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην εξυπηρέτησή του και να αρθούν οι ανησυχίες της αγοράς για ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, τόσο η απάντηση της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ ήταν αρνητική με το αιτιολογικό ότι θα η επιμήκυνση θα προκαλούσε νέους κραδασμούς στο ευρωσύστημα, παρότι υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που είναι πρόθυμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο.

Η Κομισιόν και ΕΚΤ αντίθετα, θέτουν θέμα αδυναμία υλοποίησης του μνημονίου, που διαμορφώνει καθοριστικά την εκτίμηση των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σφίγγουν τον κλοιό οι Βρυξέλλες
Έτσι, τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης στενεύουν, καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για την επιτάχυνση της εφαρμογής του μνημονίου.

Για πρώτη φορά, η αποστολή αξιολόγησης που θα φθάσει στην Αθήνα στις 4 Μαΐου, δεν θα εξετάσει μόνο όσα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν αλλά και τις μελλοντικές δεσμεύσεις της χώρας.

Η Ευρωζώνη περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει ότι έχει σοβαρές προθέσεις και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Η στάση της Ουάσιγκτον
Όχι αναδιάρθρωση του χρέους, πιστή εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση και άμεση λήψη αποφάσεων από την ΕΕ για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, είναι οι τρεις άξονες στους οποίους κινείται το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα πετύχει και το οποίο δεν περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους» δήλωσε στην «Κ» ο υποδιευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεχίζουν να διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν η Ελλάδα σκόπευε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της και αν πιστεύαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι επιλύσιμο, τότε δεν επρόκειτο να στηρίζαμε σήμερα την Ελλάδα".

skai.gr