12 Απριλίου 2011

Αιχμές του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του ΤΕΙ Πειραιά με αφορμή τη διήμερη αναστολή της λειτουργίας του

Ανακοινώσεις με σαφείς αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του ΤΕΙ Πειραιά, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του από χθες, λόγω έλλειψης πόρων.

“Το ΤΕΙ Πειραιά έχει λάβει τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση υψηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στα στοιχεία λειτουργίας του. Παραμένει ζητούμενο από το συγκεκριμένο ΤΕΙ και τη Διοίκησή του, αφού εξηγήσει το αυξημένο κόστος λειτουργίας του και προβεί σε όλους τους απαραίτητους διοικητικούς, οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους από τα όργανα της Πολιτείας, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις εξορθολογισμού σε ορίζοντα διετίας", τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας

Με δεύτερη ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει ότι “η κατανομή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο διαφανή και με βάση τα πραγματικά στοιχεία λειτουργίας τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε από τη σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ η εφαρμογή ενός αλγόριθμου, στον οποίο θα λαμβάνονται υπόψη ο φοιτητικός πληθυσμός, το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Δείκτης Κόστους Σπουδών, καθώς και ορισμένα κριτήρια ωρίμανσης, όπως π.χ. πολυεδρικότητα.

Παρατηρήθηκε, λοιπόν, μετά την εφαρμογή του αλγόριθμου, ότι το ΤΕΙ Πειραιά λάμβανε επιχορήγηση πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα στοιχεία λειτουργίας του. Παρόλα αυτά, είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας, το οποίο παρουσίασε στο τέλος του έτους έλλειμμα άνω του 1,5 εκατομμύριου ευρώ, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία. Το επιχείρημα πως «τα περιφερειακά ΤΕΙ δεν έχουν σπουδαστές και κακώς τους δίδεται χρηματοδότηση εις βάρος του ΤΕΙ Πειραιά», επιχειρεί να μεταθέσει αλλού τη συζήτηση και όχι εκεί που πρέπει, δηλαδή στο κατά πόσο γίνεται ορθολογική κατανομή των πόρων και πώς εξηγούνται τα ελλείμματα που παρουσιάζονται".

Το υπουργείο, προς επίρρωση των ισχυρισμών του, καταλήγει παραθέτοντας τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία πέντε Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΙ Πειραιά.