15 Απριλίου 2011

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Σήμερα εντάξαμε το δημοσιονομικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε έναν "οδικό χάρτη", δηλαδή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ανέφεραν σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το όλο εγχείρημα περιγράφεται διεξοδικά στο Σχέδιο Οδικού Χάρτη.

Αναφερόμενα στις αποκρατικοποιήσεις τα στελέχη αυτά είπαν ότι το 2011 θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ, ενώ το 2012 θα πωληθεί ολόκληρος ο ΟΠΑΠ αφού πρώτα γίνει επέκταση της σύμβασής του και τακτοποιηθεί το θέμα των "τεχνικών" παιγνίων.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού του δημοσίου από το 51% στο 34%, αλλιώς θα πρέπει να παραχωρηθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Επίσης, σε ότι αφορά τη ΔΕΗ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σχετική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προκληθεί η μείωση της συμμετοχής, ώστε να αποφευχθεί η παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και πολύ περισσότερο η ταυτόχρονη με αυτήν μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ προκάλεσε αντιδράσεις από τους Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστο Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το πιο μεγάλο και "βαρύ" πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην χώρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο του δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.

Τώρα τίθενται όλοι προ των ευθυνών τους και η αντιπολίτευση πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ανέφεραν τα ίδια στελέχη, τα οποία έκριναν ως "αστεία" την αντίδραση της ΝΔ στις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αφού, όπως έλεγαν, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση πριν καν μελετήσει τα κείμενα.

Το κράτος γίνεται μικρότερο και καλύτερο, ενώ καμία αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν γίνεται παρά με το κριτήριο της μελλοντικής αξίας της και όχι της παρούσας, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης είπε επίσης ότι με τις αλλαγές του "Καλλικράτη" υπάρχει τώρα πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να αξιοποιηθεί, και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πέρσι, τέτοια εποχή, δέκα δήμαρχοι από την Ρόδο έρχονταν στην Αθήνα ζητώντας συμβασιούχους, ενώ φέτος, μετά τις αλλαγές, έχουν προσωπικό που πλεονάζει.

Από την μεριά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής φέρεται να ανέφερε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να δώσουμε την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, και έφερε ως παράδειγμα την Μ. Βρετανία όπου ανάλογες κινήσεις έριξαν κυβερνήσεις, για να προκαλέσει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Παπανδρέου ο οποίος ρώτησε τον κ. Παπουτσή "που το είδες αυτό;" ενώ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα να δώσουμε.

Να θέσουμε εμείς τα ερωτήματα στον λαό και να πούμε την αλήθεια φέρεται να είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου είπε -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- να μην λέμε ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες.

Σε ότι αφορά την ύφεση της οικονομίας η Λούκα Κατσέλη είπε ότι δεν είναι 3%, αλλά 4,1%.

Σήμερα έγινε επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου που θα είναι και επανεκκίνηση της πολιτικής, φέρεται ειπών ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι τώρα το "μπαλάκι" είναι σε άλλους.

Ο κ. Λοβέρδος επίσης, επέμενε στην πρότασή του, τα επιδόματα να "φύγουν" από το υπουργείο Υγείας και να πάνε στο υπουργείο Οικονομικών γιατί τώρα δίνεται διπλή μεταβίβαση και υπάρχει καθυστέρηση και γραφειοκρατία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδη, τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας που θα ενσωματώνει την αναπτυξιακή διάσταση σε κοινωνικές δομές, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τον πρωθυπουργό "να πάρει μια κουδούνα και να σημάνει συναγερμό με τις αποφάσεις του".

Αυτό το σχέδιο είναι μεσοπρόθεσμο και γράφει ότι η πρόκληση του χρέους βρίσκεται στην επόμενη δεκαετία, είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας ότι συνεπώς συζητάμε ως το 2015, αλλά έχουμε το νου μας στην περίοδο ως το 2020.

Χρειάζεται συλλογικότητα και αποφασιστικότητα που πρώτοι πρέπει να εκπέμπουμε εμείς οι ίδιοι είπε ο κ. Χυτήρης.

Πέραν του εθνικού σχεδίου που παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, τους υπουργούς απασχόλησαν και τα χθεσινά γεγονότα στους Αγίους Αναργύρους με τον κ. Σηφουνάκη να αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται μετά το '60 μέθοδοι "καρφίτσας", "Γκοτζαμάνηδων" και "Καμουτσήδων" με αντισυγκεντρώσεις από την υποτιθέμενη αριστεροδεξιά.

Για το ίδιο θέμα, τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θυμάμαι από την χούντα αλλά και από όσα μου έχουν διηγηθεί για πριν από το '67 με τις αντισυγκεντρώσεις των "αγανακτισμένων πολιτών" όπως τους βάφτιζαν η χούντα και οι συντηρητικοί, προσθέτοντας ότι δεν ξέρω αν αυτοί χθες ήταν από κάποιο κόμμα ή όχι και από ποιο, πάντως αυτό δεν είναι δημοκρατία.