15 Απριλίου 2011

"Δημόκριτος": Ομιλία νομπελίστα βιολόγου Τζέημς Γουότσον για DNA και καρκίνο

"Θέλω να δω την θεραπεία του καρκίνου όσο ζω", δήλωσε ο αθεράπευτα αισιόδοξος 83χρονος νομπελίστας αμερικανός βιολόγος Τζέημς Γουότσον, ο "πατέρας του DNA", ο οποίος μίλησε σήμερα ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, κυρίως φοιτητικού, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ερευνητικού κέντρου "Δημόκριτος".

Ο διάσημος μοριακός βιολόγος, ο οποίος έχει πλέον στρέψει το ενδιαφέρον του στον καρκίνο, θέμα που, όπως είπε, τον απασχολεί εδώ και πάνω από 60 χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια θα έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στην θεραπεία ορισμένων τουλάχιστον μορφών καρκίνου, με τη βοήθεια της έρευνας στα γονίδια και τα βλαστικά κύτταρα.

Ο Γουότσον έκανε εκτεταμένες ιστορικές αναφορές στην πορεία ανακάλυψης της "διπλής έλικας" (του μορίου του DNA) από τον ίδιο και τον συνεργάτη του βρετανό Φράνσις Κρικ, στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, το 1953. Έδωσε ακόμα μια σειρά από συμβουλές στους νέους και υποψήφιους ερευνητές, με βάση τη δική του πολύχρονη εμπειρία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αξία της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του ανταγωνισμού μεταξύ των ερευνητών. Ένας επιστήμονας, ανέφερε χαρακτηριστικά, "δεν πρέπει να ακολουθεί τι λένε οι άλλοι, αλλά, από την άλλη, χρειάζεται τους άλλους σε κάθε του βήμα".

Αναφερόμενος, μετά την ομιλία του, στο χθεσινό περιστατικό στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου η ομιλία του διακόπηκε από ομάδα διαμαρτυρόμενων νεαρών με επιθετικό τρόπο, δήλωσε ότι "και στις ΗΠΑ υπάρχουν άνθρωποι που δεν με συμπαθούν". Όπως είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, "η γενετική παραμένει ένα αμφισβητούμενο ζήτημα", καθώς πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καθορίσει την μοίρα τους. Ίσως κάποιοι θα ήθελαν να με δολοφονήσουν, αλλά σε αυτή την ηλικία πια δεν με νοιάζει, δήλωσε με χιούμορ και πρόσθεσε ότι ορισμένοι φαίνεται πως τον θεωρούν "κακό" άνθρωπο, επειδή δεν συμφωνούν με τις αλλαγές που φέρνει στον κόσμο η βιολογική έρευνα.

Πολλοί φοιτητές και άλλοι θαυμαστές περιτριγύρισαν τον ηλικιωμένο αλλά καλοδιατηρημένο επιστήμονα, ο οποίος, σαν "ροκ σταρ", υπέγραψε αμέτρητα αυτόγραφα και δέχτηκε να φωτογραφηθεί με αρκετό κόσμο, πριν αναχωρήσει στη συνέχεια για την Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" Ν.Κανελλόπουλος, νωρίτερα, είχε εκθειάσει την παγκόσμια συμβολή του Γουότσον στη βιολογία και τη γενετική, τονίζοντας ότι πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα και ενέπνευσε δύο γενιές βιολόγων με το έργο του, στο οποίο, πιο πρόσφατα, περιλαμβάνεται και η σημαντική συνεισφορά του στην ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος.