12 Απριλίου 2011

Αυστρία-πυρηνικό δυστύχημα της Ιαπωνίας: Οι κίνδυνοι για την υγεία δεν είναι πιο "υψηλοί σήμερα από χθες", εκτιμά ο ΠΟΥ

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201104/0412029-thumbx300.jpgΟι κίνδυνοι για την υγεία από το δυστύχημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία δεν είναι πιο "υψηλοί σήμερα από χθες" παρά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τις ιαπωνικές αρχές, εκτίμησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

"Η εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία δεν έχει αλλάξει για τη ζώνη πέραν των 40 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι έχουν νέες εκτιμήσεις για το συνολικό επίπεδο της ραδιενεργής ακτινοβολίας" επειδή "συνδύασαν τις ακτινοβολίες από τους αντιδραστήρες, ένα, δυο και τρία", δήλωσε.

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201104/0412031-thumbx300.jpgΕπανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία στη ζώνη αυτή πέραν των 40 χλμ. "είναι κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστοι", εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιαπωνικές αρχές "φαίνονται επαρκή για την ώρα".

Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά, διότι όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αναγνώρισε ο κ. Χαρτλ.

Η ιαπωνική Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά από το 5 στο 7, στο υψηλότερο σημείο, τη βαθμίδα του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην κλίμακα των πυρηνικών και ραδιολογικών γεγονότων (INES), τοποθετώντας την στο επίπεδο εκείνης του Τσερνομπίλ.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την τριπλή καταστροφή--σεισμός-τσουνάμι πυρηνικό δυστύχημα στις 11 Μαρτίου--ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, θέλησε να είναι καθησυχαστικός δηλώνοντας σήμερα ότι η κατάσταση σταθεροποιείται "βήμα-βήμα" στη μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία.