01 Απριλίου 2011

Βουλγαρία: Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWgZU5_aKbThBLItj4oSzaEPk9VlvqS4Fs1tBMLFegjfb4lAgoex2zYHIGq0n7SI6OpLQaCy0_7TaI0X8Qw1iECGT5VCYyaRq3I8C94X02HiIgoSKYTLEDgGUw9LPbmwDPt94Wg1Th4mxK/s1600/800px-Belene_Island_map_svg.pngΕντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στην οποία προσήλθαν η Βουλγαρία και η Ρωσία, για το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, του Μπέλενε.

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ, ξεκίνησαν τις συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνέχιση του έργου.

Άλλωστε, μέχρι και χθες, αναμενόταν η υπογραφή τρίμηνου μορατόριουμ για το έργο του πυρηνικού σταθμού από τις δύο πλευρές, με το οποίο - όπως είχε δηλώσει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ- θα επιλύονταν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με θέματα της ασφάλειας, της χρηματοδότησης και της κατασκευής του σταθμού Μπέλενε.

Παρόλα αυτά, μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τα δύο μέρη σε σχέση με το θέμα του μορατόριουμ, όμως, ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές, ήτοι η βουλγαρική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΝΕΚ και η ρωσική Atomstroyexport διεξάγουν διαπραγματεύσεις για το έργο του πυρηνικού σταθμού.

Από την υπηρεσία ενημέρωσης της ΝΕΚ δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι, σε περίπτωση που υπάρξει νέα συμφωνία με την Atomstroyexport, τότε θα πρέπει να εγκριθεί από τη μητρική της εταιρεία, ήτοι τη Bulgarian Energy Holding.

Στο μεταξύ, σε τηλεοπτικές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας και ιδιωτικών σταθμών για το θέμα του πυρηνικού σταθμού υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε σχέση με την τιμή του έργου.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το κόστος κατασκευής του έργου διαμορφώνεται στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η βουλγαρική πλευρά "τοποθετεί" το κόστος του έργου περίπου στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.