01 Απριλίου 2011

Συζήτηση ερώτησης του Αντώνη Σαμαρά για την κατάσταση στην αγορά, στην "Ωρα του πρωθυπουργού"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaxeZtElcnAZgyG3KGqgf0b5a7i5w3tzmLw-l7v1zowtB1h8RLvZkdhFiEHJ_CdbP_Wx3beOWXixAR9rDjAam39UEbGM39kg7pC6nIKhJ2oahcBprvpFhx37rLeVDuF8qCMFx9GMbBrsU/s1600/samaras_antonis.jpg«Για σας όλα πάνε καλά. Είπαμε να τιμήσετε την πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια σας πολλά για την ημέρα, αλλά μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό: Εγώ σε σας βλέπω ήδη τον «προηγούμενο πρωθυπουργό». Έχετε χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα. Ξεκολλήστε με το μόνιμο παραμύθι πως για όλα φταίει το χθες…», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ στα λεγόμενα ΓΑΠ ότι όλα πάνε καλά και για ότι δεν πάει καλά φταίνε οι προηγούμενοι και μπορεί οι επόμενοι.

«Πέστε μας μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού. Θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!».

«Θλιβερή φωτογραφία κατήφειας, απαισιοδοξίας - αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε. Εσείς ζείτε την πρωταπριλιά κάθε μέρα» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη ακρίβεια στην αγορά, συνοδευόμενη με έναν πληθωρισμό άνω του 5% και με βαθειά ύφεση. «56.000 επιχειρήσεις έκλεισαν επί των ημερών σας, ενώ προβλέπονται και άλλα 150.000 λουκέτα, με απώλεια 300.000 θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα συντελείται το 20% του παραεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης και το νόμιμο εμπόριο χάνει έτσι 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο - και το κράτος 6 δισ.».

Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα ημίμετρά του, είχε μηδαμινό αποτέλεσμα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων βρίσκεται 70% κάτω έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είναι 13 φορές λιγότερα, με ποσά 20 φορές μικρότερα. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έπεσε - 16 δισ. ευρώ λιμνάζουν και κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν».

Ο κ. Σαμαράς τέλος, πρότεινε περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης και υπέδειξε ως υπόδειγμα την πρωτοβουλία του Βελγίου να περικόψει δραματικά τον ΦΠΑ, έναντι υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προβούν σε μειώσεις των τιμών και σε προσλήψεις.