13 Απριλίου 2011

Μελέτες για την ηχορύπανση στην Περιφέρεια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL4UNjabG__V0Huwjck7HuANExVbiHakeuOZ05QGXatLB5XkvffUYkvvBgWLV0wq1DlJlxEQdVY247sDhThTM82gWjE3omp6gXceXFqFKAL7YWoo91p6mDvwxJXNbDgdw1BeKkbFwmmEbW/s1600/HXO.jpg[Διαβάστε κι αυτό για την ηχορύπανση (1,5 εκατ. έτη υγιούς ζωής χάνονται από την ηχορύπανση κάθε χρόνο στην Ευρώπη... από τη μόλυση του αέρα χάνονται μόνο 4,5 εκατ.) που είναι σημαντικό θέμα, αλλά στην Ελλάδα κυριαρχεί το "με τι ασχολείσαι τώρα ρε φίλε..."]

Σε διεθνείς διαγωνισμούς για την χαρτογράφηση θορύβου σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλου, για το πρόβλημα της ηχορύπανσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο υπενθυμίζει ότι σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας, προβλέπεται η εκπόνηση μελετών χαρτογράφησης και σχεδίων δράσης για μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας, μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, μεγάλα σιδηροδρομικά δίκτυα και μεγάλα αεροδρόμια.

Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες Αττική Οδός-Εγνατία Οδός-Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παράλληλα, έχουν προκηρυχθεί πέντε ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιολόγηση περιβαλλοντικού θορύβου στα πολεοδομικά συγκροτήματα Πάτρας, Λάρισας και Βόλου, Ηρακλείου Κρήτης και Χανίων, Ιωαννίνων και Καβάλας, Κέρκυρας και Αγρινίου.

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενημερώνει επίσης ο κ. Μοραΐτης, θα προκηρυχθούν οκτώ ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί για τη χαρτογράφηση θορύβου και την εκπόνηση σχεδίων δράσης στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης καθώς και του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σερρών. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη-Άξονας Προτεραιότητας 6".

Με αξιοποίηση κονδυλίων των Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ έχει χαρτογραφηθεί ο οδικός κυκλοφοριακός θόρυβος σε 40 μεγάλες πόλεις, και έχουν εκπονηθεί μελέτες θορύβου σε 12 επιβαρημένες περιοχές της χώρας.

Στην ερώτησή του ο κ. Σπηλιόπουλος επεσήμαινε ότι υπάρχουν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών, εξαιτίας της ηχορύπανσης. Ζητούσε δε μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της ηχορύπανσης, επισημαίνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, θεωρώντας τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός μιας χώρας ως έναν από τους δείκτες αξιολόγησης του κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου αυτής της χώρας.