13 Απριλίου 2011

Κύπρος:Επιστολή Δημάρχου Αμμοχώστου στον Τ. Ερντογάν

http://www.philenews.com/main/data/2011/03/08/2011_03_08_02_09_22__785d9b1931754f4ab04342c5a2094f54.jpgΕπιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου έστειλε ο δήμαρχος της Αλέξης Γαλανός.

«Η επιστροφή σε ολόκληρη την Αμμόχωστο, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νόμιμων κατοίκων της, στη βάση των προνοιών των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού και θα αποδείκνυε στην πράξη πως είναι δυνατή όχι μόνο η αρμονική συμβίωση μεταξύ τους, αλλά και η συνεργασία τους προς όφελος του λαού και της κοινής τους πατρίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Γαλανός.

Στην επιστολή ο κ. Γαλανός ζητά, μεταξύ άλλων, την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης της Αμμοχώστου, ξεκινώντας σε πρώτο στάδιο με την περίκλειστη περιοχή και την είσοδο εμπειρογνωμόνων από τα ΗΕ και την ΕΕ, οι οποίοι να προβούν σε μελέτη για την επανεγκατάσταση και επιστροφή των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή, που έστειλε τον περασμένο Ιανουάριο, διευκρινίζοντας

ότι δεν επεδίωξε να δημοσιοποιήσει το θέμα νωρίτερα, γιατί , όπως είπε, θεώρησε ορθό να αναμένει την παρέλευση κάποιου χρόνου για να μην κατηγορηθεί ότι απέστειλε την επιστολή χάριν εντυπώσεων. Είπε επίσης ότι «βεβαίως δεν ανέμενε απάντηση από τον κ. Ερντογάν».

Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα απευθύνει επιστολές στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, στους αξιωματούχους της ΕΕ, δηλαδή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάθριν Αστον, στους «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Πάπα.

Στις επιστολές, όπως είπε ο κ. Γαλανός, «θα ζητείται η μεγαλύτερη παρέμβαση τους, ώστε να πιεστεί η Τουρκία, η οποία χτυπά την πόρτα της ΕΕ, να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου».

Τέλος, τόνισε ότι η απόδοση της Αμμοχώστου αποτελεί «ένα τεστ καλής θέλησης της Τουρκίας, ένα τεστ ότι πραγματικά επιθυμεί λύση και είναι έτοιμη να κάνει κάποιες κινήσεις».