19 Απριλίου 2011

Σοβαρές ζημιές υπέστη η Σαγράδα Φαμίλα λόγω της πυρκαγιάς

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUs2_detTWLrKSkxfoqEcmEr9CyShEB1jdyul5c0nsFL_yEbbY&t=1Σοβαρές ζημιές υπέστη σήμερα η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελόνη από την πυρκαγιά που φέρεται να προκάλεσε ένας άνδρας, που πιστεύεται ότι έχει διαταραγμένο ψυχισμό, αναγκάζοντας εκατοντάδες επισκέπτες να την εκκενώσουν.

Τέσσερις εργαζόμενοι στη Σαγράδα Φαμίλια εισέπνευσαν καπνό. Πάντως οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ περίπου 3.000-4.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό ή κοντά στη βασιλική τη στιγμή του συμβάντος.

Η υπό κατασκευή εδώ και 128 χρόνια Σαγράδα Φαμίλια, έργο του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926) που τον περασμένο Νοέμβριο αφιερώθηκε στον πάπα Βενέδικτο XVI, έκλεισε αμέσως μετά το συμβάν και θα παραμείνει κλειστή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους οι ζημιές που έχουν σημειωθεί είναι σημαντικές, όμως ακόμη δεν έχει γίνει επίσημος απολογισμός.

Ο φερόμενος ως εμπρηστής είναι ένας 65χρονος άστεγος ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Μία ομάδα οκτώ τουριστών είδαν τον άνδρα να βάζει φωτιά σε ιερατικά ενδύματα στον προθάλαμο της βασιλικής. Στη συνέχεια βοήθησαν στη σύλληψή του εμποδίζοντας τον να διαφύγει.

Ο Ζοάν Ριγκόλ πρόεδρος της ένωσης της Σαγράδα Φαμίλια δήλωσε ότι ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του έκανε περίεργες δηλώσεις, ενώ η αστυνομία βρήκε πολλούς αναπτήρες στις τσέπες του άνδρα.

Ο προθάλαμος της βασιλικής φαίνεται ότι έχει καταστραφεί, ενώ αρκετά έπιπλα και ρούχα κάηκαν, επίσης ο καπνός από την πυρκαγιά μαύρισε τους τοίχους της κρύπτης της Σαγράδα Φαμίλια.