19 Απριλίου 2011

Ιαπωνία: Η γαλλική Areva θα αναλάβει την απορρύπανση των ραδιενεργών υδάτων στη Φουκουσίμα

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201104/0417003-thumbx300.jpgΟ γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva θα προμηθεύσει ένα σύστημα για την απορρύπανση του ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Τόκιο η πρόεδρός του, Αν Λοβερζόν.

Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι "αποδέχτηκε την πρότασή μας", είπε η Λοβερζόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

"Πρόκειται για μια διαδικασία αντιμετώπισης της ρύπανσης: θα εγχύσουμε χημικούς παράγοντες στο μολυσμένο νερό και η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει στα ραδιενεργά υλικά να κατακαθίσουν", εξήγησε.

Στους χώρους του πυρηνικού σταθμού εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 τόννοι ραδιενεργού νερού. Πρόκειται για το νερό που χρησιμοποιήθηκε από την Tepco για την ψύξη των αντιδραστήρων μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Λοβερζόν άφησε να εννοηθεί ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. "Η Tepco θέλει να αρχίσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου", διευκρίνισε. "Δεν συζητήσαμε τίποτα όσον αφορά την τιμή", πρόσθεσε, λέγοντας ότι "έχει εμπιστοσύνη" στους Ιάπωνες συνομιλητές της ότι "θα εξετάσουν αργότερα" το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει μέσω διπλωματικών αποστολών να καθησυχάσει τους φόβους περί της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης και να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων από πολλές χώρες.

Οι διπλωμάτες θα αναλάβουν να ενημερώσουν εισαγωγείς ιαπωνικών προϊόντων και ναυλομεσίτες στο Λονδίνο, το Πεκίνο και τη Σαγκάη μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στόχος είναι να εξηγηθούν οι επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης για την ασφάλεια των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Περίπου 60 χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων.

Αργότερα προγραμματίζεται να γίνουν παρόμοιες ενημερώσεις και στις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.