18 Απριλίου 2011

Εκτός ελέγχου η ΔΕΘ

Του Νίκου Ηλιάδη

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών βρίσκεται πλέον η τύχη της διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε., στους κόλπους της οποίας εδώ και αρκετούς μήνες σοβεί εμφύλια διαμάχη, που εσχάτως έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Αποτέλεσμα της διαμάχης είναι η πλήρης παράλυση της εταιρείας και η αδυναμία της να λάβει αποφάσεις για σειρά σοβαρότατων θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΔΕΘ και τη δρομολόγηση των διαδικασιών μετεγκατάστασής της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο επιστολές στις οποίες μέλη του δ.σ. της εταιρείας εκφράζουν την πρόθεση -και κάποιοι την απόφαση- να παραιτηθούν. Ως βασικό υπεύθυνο του αδιεξόδου που έχει προκληθεί στη ΔΕΘ Α.Ε. τα μέλη της διοίκησης που υπογράφουν τις επιστολές υποδεικνύουν με σαφήνεια τον πρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Κωνσταντίνου και ζητούν από την πολιτική ηγεσία να δώσει λύση.

Επιστολή Μαυράκη

Η μία από τις δύο επιστολές εστάλη από τον Κώστα Μαυράκη. Το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό προς τον κ. Κωνσταντίνου, στον οποίο επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία. Ειδικότερα τον κατηγορεί ότι έχει προκαλέσει διχασμό στη ΔΕΘ και πως υπονομεύει τον ίδιο αλλά και την πλειοψηφία του δ.σ. Παραθέτει επίσης λεπτομερώς περιστατικά και ενέργειες του προέδρου, οι οποίες κατά τον κ. Μαυράκη έπληξαν το κύρος της ΔΕΘ και ζημίωσαν οικονομικά την εταιρεία. Αναφέρονται συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι χειρισμοί του κ. Κωνσταντίνου στο θέμα της παραχώρησης στη ΔΕΘ χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού για λειτουργία εκθεσιακού κέντρου, «εξαιτίας των οποίων το εγχείρημα οδηγήθηκε σε ναυάγιο», καθώς και η πρόσφατη στάση του στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κωνσταντίνου τις τελευταίες ημέρες διαφοροποιήθηκε από την -έως τώρα τουλάχιστον- επίσημη κυβερνητική θέση για μεταφορά της Έκθεσης στη Σίνδο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής άλλης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαυράκης προτίθεται τις προσεχείς ημέρες να υποβάλει και την παραίτησή του, εφόσον στους κόλπους της εταιρείας εξακολουθεί να παραμένει η ίδια αδιέξοδη κατάσταση.

Επίθεση σε Κωνσταντίνου

Ιδιαίτερα επικριτικά προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. εμφανίζονται στη δική τους επιστολή τέσσερα από τα συνολικά εννέα μέλη του δ.σ. Την περασμένη Τρίτη οι Σ. Αθανασιάδης, Μ. Αφεντουλίδης, Μ. Οικονομόπουλος και Α. Τσολάκη σε επιστολή τους προς τους κυρίους Χρυσοχοΐδη, Παπακωνσταντίνου και Ξυνίδη σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν ορατά πλέον προβλήματα διοίκησης της εταιρείας, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση και η δημόσια εικόνα της πλήττεται…». Προσθέτουν πως «υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, οι οποίες, όταν εκδηλώνονται, προκαλούν διχασμούς, συγκρούσεις…» και επιπλέον «δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ του προέδρου και του εκτελεστικού μέλους, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της εταιρείας».
Στη συνέχεια οι τέσσερις επικρίνουν με δριμύτητα τον κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρόλο του εκτελεστικού μέλους με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών». Του χρεώνουν επίσης «απολυταρχικού τύπου διεύθυνση των συνεδριάσεων του δ.σ.». Ειδικότερα αναφέρουν πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα οι λιγοστές συνεδριάσεις γίνονται σε κλίμα σύγκρουσης, καχυποψίας και αντιπαράθεσης ακόμη και για τα απλούστερα θέματα». Σημειώνεται μάλιστα πως «στην τελευταία συνεδρίαση κάποια μέλη του συμβουλίου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, επειδή δεν ανέχθηκαν την υποτιμητική και απολυταρχική συμπεριφορά του προέδρου. Επειδή οι φράσεις του πεζοδρομίου δεν μπορεί να έχουν θέση στη λειτουργία του δ.σ. Επειδή κανείς δεν έχρισε τον πρόεδρο της εταιρείας ως απόλυτο άρχοντα που αποφασίζει και διατάσσει. Η αποχώρηση ήταν μία πράξη αγανάκτησης», τονίζουν. Συνεχίζοντας τις επικρίσεις προς τον κ. Κωνσταντίνου οι τέσσερις σημειώνουν ότι «η ΔΕΘ δεν είναι εφαλτήριο πολιτικών φιλοδοξιών. Δεν είναι εργαλείο δημιουργίας δημόσιας εικόνας. Είναι μία μεγάλη δημόσια εταιρεία, που δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι στις εμμονές και τις προσωπικές φιλοδοξίες κανενός».
Ακολούθως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως «σε μία εποχή όπου τα ζητήματα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, της θεσμικής εξέλιξης της ΔΕΘ και της Hellexpo είναι επίκαιρα και χρήζουν αποτελεσματικών χειρισμών, το δ.σ. της ΔΕΘ δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί ακόμη και τα μικρά και ασήμαντα».
Οι τέσσερις επισημαίνουν πως «σε όλα αυτά πρέπει να μπει ένα τέλος, η παρέμβασή σας είναι απαραίτητη» και δηλώνουν πρόθυμοι να παραιτηθούν, καθώς αναφέρουν πως «είναι αυτονόητο ότι έχετε στη διάθεσή σας τις παραιτήσεις μας, εάν θεωρείτε πως αυτό θα βοηθήσει και θα βγάλει τη ΔΕΘ από τη στασιμότητα και το αδιέξοδο».

Κυβερνητική αδράνεια

Το θέμα της ΔΕΘ Α.Ε. είναι εν γνώσει της κυβέρνησης εδώ και μήνες, καθώς αρμόδιοι υπουργοί έχουν ενημερωθεί κατά καιρούς τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς. Εν τούτοις καμία κυβερνητική πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος δεν έχει αναληφθεί. Το θέμα απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες και θεσσαλονικιό υπουργό, ο οποίος, καίτοι τύποις αναρμόδιος, συγκάλεσε προ εβδομάδων σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να εξεταστεί η δημιουργηθείσα αδιέξοδη κατάσταση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο είναι σαφές ότι η λειτουργία της ΔΕΘ Α.Ε. καθίσταται αδύνατη, καθώς από τα συνολικά οκτώ μέλη του δ.σ. (πλην του κ. Κωνσταντίνου) τα πέντε βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο της εταιρείας, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται μόνον ένα από τα εννέα μέλη (Τσίτσος), καθώς οι άλλοι δύο (Κουρτίδης, Σταμπολίδης) τηρούν μάλλον ουδέτερη στάση.

http://www.makthes.gr/news/economy/72243/