14 Απριλίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΕΡΤΙΚΟ...

Οι καλόγεροι τον µεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι. Σήµερα η Κυβέρνηση Παπανδρέου ως σύγχρονοι καλόγηροι βαφτίζουν τα µέτρα ύψους 23δις που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012 – 2015, διαρθρωτικές αλλαγές! Οι επικοινωνιακοί ελιγµοί του χρόνου αλλά και του τρόπου παρουσίασης του προγράµµατος δεν µπορούν να ακυρώσουν την πραγµατικότητα.

Βρισκόµενο σε πλήρη αµηχανία και αδιέξοδο το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει ακόµη και τον ίδιο του τον εαυτό. Τα στελέχη του παραδέχονται το Βατερλώ της οικονοµικής πολιτικής και αναζητούν το «εξιλαστήριο θύµα» στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Όµως συνένοχοι είναι όλοι τους µε βασικό υπεύθυνο τον κ. Παπανδρέου. Χωρίς στρατηγική οδήγησαν την χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Με τους πολίτες σε εθνική κατάθλιψη, µέρα µε τη µέρα η οικονοµία βουλιάζει µε όλους τους δείκτες να µην αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Τα στοιχεία του α΄ τριµήνου είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι το Μνηµόνιο όχι µόνο δεν βγαίνει αλλά υπάρχει και πλήρης εκτροχιασµός των οικονοµικών µεγεθών.

Έτσι:
  • Τα καθαρά έσοδα µειώθηκαν κατά 8,1% το πρώτο τρίµηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%! Παρατηρείται, συνεπώς, µία υστέρηση 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, ή κατά 1,4 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το τρίµηνο! Είναι µάλιστα χαµηλότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου!
  • Το έλλειµµα του Κρατικού Προϋπολογισµού (Τακτικού Προϋπολογισµού και Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων) παρουσιάζεται αυξηµένο κατά 7,8% το πρώτο τρίµηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για µείωση κατά 3,9%! Το έλλειµµα του Τακτικού Προϋπολογισµού (εκτός δηλαδή του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων) είναι αυξηµένο κατά 48,3% το πρώτο τρίµηνο του έτους (ή κατά 36,3% εάν δεν συµπεριλάβουµε την επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυµάτων για εξόφληση µέρους παλαιών οφειλών τους). Ειδικότερα, το µήνα Μάρτιο, το έλλειµµα είναι αυξηµένο κατά 7,6% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περυσινό µήνα.
  • Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισµού είναι αυξηµένες κατά 3,5% (ή κατά 538 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίµηνο του έτους σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των, υψηλότερων τόκων και της αδυναµίας αντιµετώπισης της σπατάλης.
  • Οι επιστροφές φόρων εµφανίζονται µειωµένες κατά 22%. Με δεδοµένο ότι οι ληξιπρόθεσµες οφειλές του ∆ηµοσίου προς τρίτους ανέρχονται στα 5,35 δισ. ευρώ µόνο για το 2010, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση έχει δηµιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, επιβαρύνοντας, ακόµα περισσότερο, την ήδη συρρικνωµένη ρευστότητα του ιδιωτικού τοµέα, διογκώνοντας τα «λουκέτα» στην αγορά και «τιµωρώντας» την επιχειρηµατικότητα.
  • Οι δαπάνες του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων εµφανίζονται µειωµένες κατά 55% το πρώτο τρίµηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 0,6%! Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιµοποιεί για να καλύψει µέρος από την µεγάλη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής.
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πάθει πολιτικό βέρτικο. Αδυνατεί όχι µόνο να αντιµετωπίσει την κρίση, αλλά και απλά να την διαχειριστεί. Τα γεγονότα την προσπερνούν. ∆εν µπορεί να δώσει καµία ελπίδα στους πολίτες. Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί το µόνο που «υπόσχεται» είναι επιβολή νέων σκληρών µέτρων