05 Απριλίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

http://4.bp.blogspot.com/_DxHX8QscLeE/TIk6ZwMdX0I/AAAAAAAAAbw/tXB1xfii3MA/s1600/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1.jpgΟ Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τος Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπόμνημα επενδυτών μικρών φωτοβολταϊκών περιοχής Αριδαίας, σχετικά με την έκβαση της πορείας των αιτήσεων που έχουν υποβάλει για υπαγωγή στο Ν. 3299/2004 των επενδύσεών τους ( έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 20 KW το καθένα ).

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Βουλευτής, οι μικροεπενδυτές αυτοί, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνονταν από το νόμο, προχώρησαν στην υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας με τη ΔΕΣΜΗΕ και κατόπιν στην υλοποίηση των επενδύσεων και σύνδεσης των έργων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το συνολικό μάλιστα κόστος υλοποίησης του κάθε έργου ξεχωριστά ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ που είναι και το ελάχιστο όριο υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο (3299/2004) για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση όμως των αιτήσεών τους καθυστερεί ανεπίτρεπτα 14 και πλέον μήνες, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι υπάρχει ειλημμένη Κυβερνητική απόφαση για οριζόντιο και χωρίς διάκριση αποκλεισμό όλων των φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 20 KW, με το σκεπτικό ότι σήμερα το κόστος των συγκεκριμένων αυτών έργων δεν ξεπερνά το κατώφλι των 100.000 ευρώ.

Αυτό όμως αν συμβεί, όπως τονίζεται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης, είναι σαφές ότι θ’ αποτελεί κατάφωρη Κυβερνητική αδικία εις βάρος των ανθρώπων αυτών, καθώς αποδεδειγμένα το πραγματικό κόστος της κάθε επένδυσης ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ( σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχουν προσκομισθεί των οποίων μάλιστα έχει εξοφληθεί και ο ΦΠΑ που τους αναλογεί ), ενώ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ίδια η Πολιτεία θα έχει φανεί απέναντι στους συγκεκριμένους μικροεπενδυτές ασυνεπής και ανακόλουθη. Είναι αδιανόητο άλλωστε το γεγονός και σίγουρα αποτελεί σχήμα οξύμωρο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων να λαμβάνουν υπόψη τους κατά την κοστολόγηση των έργων αυτών τις τιμές της αγοράς που επικρατούν σήμερα ( όπου είναι δεδομένο ότι έχει επέλθει μείωση των τιμών προμήθειας των φωτοβολταϊκών πάνελ λόγω της διεύρυνσης της αγοράς ) και όχι τις τιμές που ίσχυαν όταν κατασκευάσθηκαν τα επενδυτικά αυτά σχέδια.

Τέλος, ο Γιώργος Καρασμάνης ζητά με το υπόμνημα που κατέθεσε από τους αρμόδιους Υπουργούς ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε προς αποκατάσταση της διαπραττόμενης αδικίας, ν’ αξιολογηθούν και να ενταχθούν προς χρηματοδότηση οι συγκεκριμένες υποβληθείσες επενδυτικές προτάσεις.