05 Απριλίου 2011

ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΔΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του, αντιτάσσεται σε κάθε ιδέα μεταφοράς του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης στη λιμενική ζώνη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του:

«Κυρίες και Κύριοι,

Η πόλη του Πειραιά είναι διαμορφωμένη από τον πατέρα της πολεοδομίας, τον Ιππόδαμο και αποτέλεσε πρότυπο ρυμοτομικού σχεδιασμού, εφαρμοσμένης Δημοκρατίας και μεγάλης ναυτιλιακής και εμπορευματικής δύναμης. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο ως επιλογή.

Στόχος ήταν να μετατραπεί ένα λιμάνι της εποχής σε μια πόλη που η συντεταγμένη Δημοκρατία να υπάρχει και να λειτουργεί σε κάθε σημείο αναφοράς της.

Από τους δρόμους ως τα κτίρια. Αν ο κορυφαίος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ο Περικλής ήθελε απλώς ένα λιμάνι που να συγκεντρώνει όλη τη ζωή εκεί δεν θα είχε υλοποιήσει την απόφασή του να στρέψει τον Πειραιά προς το λιμάνι από τη μια αλλά και προς την Αθήνα από την άλλη.

Ο Πειραιάς είναι από τις λίγες πόλεις όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμη και με έναν περίπατο, μοναδικά μνημεία που αφορούν στην οχύρωση του λιμανιού της ναυτικής Ελλάδας, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, αλλά και κατάλοιπα του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

Κανείς νομίζω σε αυτήν την αίθουσα δεν διαφωνεί με τις παραπάνω διαπιστώσεις μας όπως και στο ότι πως πρέπει στρατηγικά να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εσωτερικό αλλά και τον εκτός Ελλάδας επισκέπτη.

Όποιος όμως κάνει έναν περίπατο θα διαπιστώσει την εικόνα της εγκατάλειψης και του μαρασμού, αυτού του πολιτιστικού πλούτου. Μια εικόνα να μου επιτρέψετε να πω ντροπής και αυτή είναι διαχρονική διαπίστωση.

Την ώρα λοιπόν που οι αρχαιολογικοί χώροι του Πειραιά παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα ντροπής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων, προκύπτει η πρόταση για την μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά στην λιμενική ζώνη.

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το λιμάνι αποτελεί πηγή ζωής για την πόλη. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά στην αναβάθμισή του μας βρίσκει σύμφωνους.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί το λιμάνι από πηγή σε ζωής σε ταφόπλακα για την πόλη με την μεταφορά ολόκληρης της κοινωνικής, πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του Πειραιά στην λιμενική ζώνη.

Δεν μπορούμε να μπούμε σε λογικές που οδηγούν σε μια πόλη μέσα στην πόλη.

Σε καμία χώρα του κόσμου ένα λιμάνι δεν έχει «καταπιεί» μια πόλη, ούτε βέβαια έχει δημιουργηθεί πουθενά μια πόλη μέσα στο λιμάνι ακόμη και σε χώρες που δεν υπάρχει όμορος αστικός ιστός.

Εμείς λοιπόν στον Πειραιά θα αποτελέσουμε παγκόσμια πρωτοτυπία; Να σβήσουμε την πόλη για να γίνει μια…τερατογέννηση υπερσυγκεντρωτισμού δράσεων σε ένα και μόνο σημείο του Πειραιά;

Δεν πρόκειται αυτό να το επιτρέψουμε.

Εξάλλου, θα ήταν τεράστιο λάθος να αποκόψουμε το αρχαίο θέατρο της Ζέας από την φυσική του συνέχεια που είναι το αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκείνο που οφείλει η Πολιτεία είναι να αναδείξει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και όχι να το βάλει πάνω σε…ρόδες και να το μεταφέρει στον ΟΛΠ.

Η ιστορία αυτής της πόλης ούτε τεμαχίζεται ούτε ούτε…παραχωρείται με κανένα πρόσχημα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά αποτελεί εμβληματικό σύμβολο της πόλης. Έχει ανακαινισθεί και έχει εμπλουτιστεί με υπαίθρια έκθεση γλυπτών στον αύλειο χώρο του με στόχο να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πόλης.

Το αρχαίο θέατρο της Ζέας που συνυπάρχει στον ίδιο χώρο με το Μουσείο με πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε ο Δήμος τις οποίες σκοπεύουμε να τις κάνουμε θεσμό άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό. Απόκτησε ζωή και έγινε πόλος έλξης.

Αυτή είναι η λειτουργικότητά του. Να ενώνει την πόλη και όχι να την διασπά.

Ακούω ότι το Μουσείο πρέπει να μεταφερθεί γιατί δεν χωρούν τα εκθέματα και είναι σε αποθήκες.

Ναι είναι αλήθεια. Αλλά πείτε μου έστω και ένα Μουσείο στην Ελλάδα που δεν έχει περισσότερους θησαυρούς από όσους χωράνε στις αίθουσές του. Την ώρα μάλιστα που οι ανασκαφές συνεχίζονται και όλο και νέα ευρήματα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Δεν συμβαίνει το ίδιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών; Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να το μεταφέρει. Γιατί άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τον Πειραιά;

Σε μια χώρα που όλη είναι ένα «ζωντανό» μουσείο εμείς ανακαλύπτουμε ότι οι χώροι δεν επαρκούν; Μα όπου και να πάει αύριο το Μουσείο του Πειραιά αύριο πάλι θα είναι μικρότερο από τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτό που γίνεται σε όλον τον κόσμο , σε όλα τα Μουσεία είναι οι περιοδικές εκθέσεις. Μπορούν κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να διοργανώνονται σε άλλους χώρους γιατί όχι και στον ΟΛΠ αντίστοιχες δράσεις. Με εκθέματα και αρχαιολογικούς θησαυρούς από όλα τα Μουσεία της χώρας.

Θα είναι καλή ιδέα προβολής και για το Μουσείο μας, συγκεκριμένες ημέρες να εκτίθενται ευρήματα που θα λειτουργούν ως προπομπός σε κάποιον που θέλει να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Γιατί δεν θέλουν αυτό αλλά επιλέγουν να ξεριζώσουν ένα Μουσείο που λειτουργεί από το 1935;

Αρχαιολογικό Μουσείο με παραρτήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κατακερματισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για τον λόγο αυτό, εισηγούμαι την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα απαιτούμε την παραμονή του Αρχαιολογικού Μουσείου στον χώρο που βρίσκεται σήμερα. Την ανάδειξή του και τη στήριξή του υλικοτεχνικά αλλά και με προσωπικό.

Την ενοποίηση και ανάδειξη του χώρου των δυο άριστα διατηρημένων Αστικών Πυλών των τειχών του Πειραιά, από τις οποίες εκκινούσαν οι οδικές αρτηρίες που συνέδεαν τον Πειραιά με την Αθήνα μέσα και έξω από τα Μακρά Τείχη, με τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην είσοδο της σύγχρονης πόλης.

Την Αποχωμάτωση και Ανάδειξη του μοναδικού μνημείου του Κονώνειου Τείχους στην Πειραϊκή Ακτή, το οποίο σε πολλά τμήματά του σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Την ανάδειξη της Ηετιώνειας Πύλης που έχει ήδη ενταχθεί στο έργο «πολιτισμός» του Γ ΚΠΣ.

Σας ευχαριστώ»

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ