12 Απριλίου 2011

Επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους εν μέσω αλλεπάλληλων διαψεύσεων

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την κυβέρνηση, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κυριαρχούν στις αγορές, καθώς τροφοδοτούνται συνεχώς από δηλώσεις Ευρωπαίων υπουργών και αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνεκ Σιν αργά την Δευτέρα.

Το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου έχει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

«Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο», προσέθεσε ο κ. Σιν.

Το ελληνικό χρέος ύψους 300 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το 158% του ΑΕΠ το 2012.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη», είπε. «Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους», προσέθεσε.

Οι δανειστές θα πρέπει στο μεταξύ να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημείωσε.

«Οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να παίρνει χρήματα απερίσκεπτα από όλο τον κόσμο όταν υπάρχει η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το Σάββατο ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (κυρίως ο Γερμανός Β.Σόιμπλε) είπαν σε τηλεδιάσκεψη με τον επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι έχουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της και πρότειναν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τις Βρυξέλλες, ωστόσο οι φήμες δεν κόπασαν.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Βουδαπέστη, σημείωσε ότι για πρώτη φορά ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει τη «μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα ανέφερε σε δημοσίευμα της:

«Και όμως κεκλεισμένων των θυρών κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζητούν σενάρια διεξόδου από το ελληνικό δημόσιο χρέος. Έτσι εξετάζεται εάν οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν από το 2012 να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους (επιτόκια) και να επεκτείνουν τον χρόνο αποπληρωμής του ομολογιακού χρέους.»

»Μια τέτοια ήπια λύση θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να προχωρήσουν σταδιακά και επί σειρά ετών στην παραγραφή τους, υποστηρίζει κοινοτικός διπλωμάτης. Αντίθετα το "κούρεμα" του χρέους εκτιμάται στις Βρυξέλλες ως μη εφικτό, διότι θα επιβαρύνει δραματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.»

Newsroom ΔΟΛ