06 Απριλίου 2011

Ρωσία: Η εταιρεία "Τρανσνιέφτ" θέτει θέμα για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στη Ρωσοβουλγαρική διακυβερνητική επιτροπή

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5rMtiVQJ466EXNKODsjDkk6x-4Bv73D_lOjh4Mq9ARGNt93oqOkrzxt5Jdl5zseHacHw3KH6mqgpj8jbn5C7oV5lyVXyXo8Z_UTxobsp7q2ID8KGQajjZdee5C4atZwKYnSyL9kKE7Sg/s400/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpgΗ ρωσική εταιρεία πετρελαϊκών δικτύων "Τρανσνιέφτ" σκοπεύει να απαιτήσει από τη Βουλγαρία να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της έναντι του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Μιχαήλ Μπάρκοφ.

Όπως είπε ο κ. Μπάρκοφ τις σχετικές προτάσεις της η ρωσική εταιρεία τις έχει αποστείλει στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας, έτσι ώστε να γίνει η τελική επεξεργασία της ρωσικής θέσης και το θέμα να τεθεί κατά τη συνεδρίαση της ρωσοβουλγαρικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στη Μόσχα.

"Η προθεσμία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων ήδη έχει περάσει, γι' αυτό απαιτούμε τη διευθέτησή τους", είπε ο κ. Μπάρκοφ, ο οποίος επίσης παρατήρησε ότι στη διμερή συνεδρία δεν θα συμμετάσχει ο υπεύθυνος για το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις της "Τρανσνιέφτ" χρωστά και δεν εξόφλησε έως τις 20 Μαρτίου χρέος 7,3 εκατ. ευρώ έναντι της διεθνούς κοινοπραξίας Trans-Balkan Pipeline B.V. με αποτέλεσμα τα μέσα της εταιρείας να επαρκούν για τη λειτουργία της έως το Μάιο-Ιούνιο, χωρίς ουδείς, ούτε η ελληνική, ούτε η ρωσική πλευρά να προτίθενται να συνεχίσουν να καλύπτουν τα έξοδά της. Γι' αυτό και κατά τη ρωσική πλευρά το έργο δεν ακυρώνεται, αλλά μέχρι την οριστική διευκρίνιση των βουλγαρικών προθέσεων και τη διευθέτηση των αποζημιώσεων, που θα προκύψουν από τη μη τήρηση της διακρατικής συμφωνίας, η εταιρεία του αγωγού θα μπει στο λεγόμενο καθεστώς "ύπνωσης", κρατώντας μόνο ένα γραφείο στην έδρα της το Άμστερνταμ και έναν εργαζόμενο.