30 Απριλίου 2011

Β. Βενιζέλος: «Μεγαλοπαράγοντες, βαρόνοι οι υποστηρικτές του Γιώργου»

Description: http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=201116'Οχι τώρα, που κάθεται στην καρέκλα... αλλά το 2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

Να πάρουν την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, κάλεσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος χθες του πολίτες μιλώντας στο Μαρούσι.

«Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει «να σκεφθεί αν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες και την ήττα ή αν θα βοηθήσει στη μεγάλη ανατροπή», είπε ο Ε. Βενιζέλος χθες στο Μαρούσι

Κάλεσε τον καθένα που θα πάει να ψηφίσει να σκεφτεί μπροστά στην κάλπη εάν θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ ακίνητο στο χθες, στην ήττα, στο συνηθισμένο ή εάν θα βοηθήσει να γίνει η μεγάλη ανατροπή.

Εθεσε τα διλήμματα της 11ης Νοεμβρίου, άσκησε κριτική στον Γ. Παπανδρέου και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους μεγαλοπαράγοντες και τους βαρόνους του ΠΑΣΟΚ, «που διαπραγματεύονται επί μέρες, επί εβδομάδες και που κατασκευάζουν μια τεχνητή αγωνία, προσπαθώντας να ανεβάσουν τις μετοχές του προσωπικού τους ρόλου».

Οι «δύο όψεις»

Επανέλαβε ότι την Κυριακή, επί της ουσίας, αντιπαρατίθενται οι δύο όψεις της παράταξης: Η όψη του χτες που κρίθηκε, που ξανακρίθηκε, που καταγράφτηκε στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, που έχασε και η όψη του ΠΑΣΟΚ του αύριο, του μέλλοντος, με νέα πρόσωπα, χωρίς βάρη και βαρίδια του παρελθόντος.

Τόνισε ότι η στήριξη που παρέχει η μεγάλη πλειονόητα των κορυφαίων στελεχών στον Γ. Παπανδρέου και όχι στον ίδιον «μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από το ΠΑΣΟΚ των μεγαλοπαραγόντων, από το ΠΑΣΟΚ των βαρόνων» και υπογράμμισε ότι την Κυριακή «δεν κρίνονται οι ρόλοι προσώπων. Κρίνεται η ανανέωση, το μέλλον της παράταξης και ουσιαστικά το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών».

Αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Ποιος θα κάνει την ανανέωση; Οι βαρόνοι; Θα κάνουν την ανανέωση οι μεγαλοπαράγοντες, που μας κρατούν σε αγωνία 60 μέρες για το ποια είναι η προτίμησή τους;».

Αφησε αιχμές για την Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας: «Ο καθένας μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα και να πει ότι η δική του λύση είναι καλύτερη, αν δεν τον ικανοποιεί η υποψηφιότητα κανενός από τους τρεις που πήραμε το θάρρος και την ευθύνη να παρουσιάσουμε τη δική μας πρόταση. Ας καταθέσει τη δική του, τι περιμένει, μια καλύτερη στιγμή; Δηλαδή την επόμενη ήττα;». Η επένδυση στην ήττα, τόνισε, είναι απαράδεκτη. Εμείς επενδύουμε στη νίκη.

Οι «ετικέτες»

Πολλές ήταν και οι αιχμές του εις βάρος του Γ. Παπανδρέου:

-Δεν αποφασηνίζεις το ιδεολογικό σου στίγμα ως σοσιαλιστικό κόμμα, ως πατριωτικό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό και λαϊκό κίνημα φλερτάροντας με το νεοφιλελευθερισμό ή δηλώνοντας ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι ετικέτες «Αριστερά» και «Δεξιά». Εάν το 2004 καταγγέλλεις τις ετικέτες δεν μπορείς να τις κολλήσεις στο μαθητικό σου τετράδιο το 2007 και μετά την ήττα.

-Καθαρός πολιτικός λόγος είναι ο λόγος που πείθει. Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι η στρογγυλοποίηση οδηγεί σε επίπλαστη ενότητα και αυτό να το ανακαλύπτεις τέσσερα χρόνια αργότερα;

-Οταν παραπαίεις σε σχέση με το άρθρο 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), όταν δεν μπορείς να πεις κάτι συγκεκριμένο από την αρχή σε σχέση με την ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία των νέων παράγεις ανασφάλεια, σύγχυση και αβεβαιότητα.

Οι «βολεμένοι»

-Μίλησε και πάλι για βολεμένα στελέχη στην αντιπολίτευση και είπε ότι η αντίληψη που επικρατεί, ότι είναι προτιμότερο να μην αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο και το βάρος της διακυβέρνησης, δείχνει ένα κόμμα που υπεκφεύγει, που μένει αδιάφορο απέναντι στα προβλήματα του πολίτη.

* Τη στήριξή τους στον Ευάγγ. Βενιζέλο δήλωσαν χθες ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Καρτάλης.