30 Απριλίου 2011

Όταν η ΝΔ κηνυγούσε φοροφυγάδες, οι νταβατζήδες έκαναν λόγο για "Εισπρακτική ντουζίνα για 10 δισ. ευρώ"... τώρο μόκο!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/11/2007

Για να σωθεί η χρονιά βγάζουν από τα συρτάρια υποθέσεις πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων και ξεκινούν ελέγχους


Εισπρακτική ντουζίνα για 10 δισ. ευρώ

Δώδεκα πουγκιά άντλησης εσόδων ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών που αναζητεί περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο του έτους.

Η ασθενής πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά τη μικρή ανάσα του περασμένου Οκτωβρίου (σ.σ. αυξήθηκαν 7,8%), δεν καθησυχάζει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι πρέπει να πετύχουν δύο βασικούς στόχους:

* Να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για κάθε μήνα που απομένει μέχρι να λήξει το έτος. Ποσό σαφώς υψηλότερο των αρχικών στόχων για τα έσοδα που είχαν τεθεί και ήταν κάτω από 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

* Να εξευρεθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα, προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις που εμφανίζουν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, που αυξάνουν με ρυθμό 12% (32,35 δισ. ευρώ) με ετήσιο στόχο 7,4%. Μόνο στο εννεάμηνο οι λειτουργικές δαπάνες αυξάνουν με ρυθμό 142%.

Ο χρόνος πιέζει

Κι επειδή ο χρόνος πιέζει, απαιτείται «επίσπευση δράσεων», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, καταδεικνύοντας ως τέτοιες τουλάχιστον 12 πηγές αυξημένης φοροδοτικής ικανότητας, υπό την προϋπόθεση ότι:

1. Θα αποσταλούν άμεσα μπιλιετάκια στους οφειλέτες του Δημοσίου, με πρώτους στη λίστα τους 10.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας. Τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 17,5 δισ. ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να μαζευτούν στο προσεχές δίμηνο.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή στη φοροδιαφυγή θα ελεγχθούν άμεσα τόσο από τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου, που διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση, ακόμα και τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, όσο και από τα Ελεγκτικά Κέντρα και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

3. Θα αποσταλούν προσκλήσεις ελέγχου σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που μπήκαν στην αυτο-ρύθμιση για τη χρήση του 2006, με έσοδα άνω των 120.000 ευρώ και των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 8.

4. Θα προσκληθούν για έλεγχο επιχειρήσεις με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ή υψηλές επιστροφές ΦΠΑ, αλλά ακόμα και επιτηδευματίες που υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις, μηδενικές ή πιστωτικές, και δη όσοι δεν απέδωσαν το φόρο.

5. Θα βγουν από τα συρτάρια οι παλιές υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

6. Θα ξεκινήσουν οι φορολογικοί έλεγχοι των ανέλεγκτων χρήσεων και των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

7. Θα εισπραχθούν τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ (οφείλουν να τα καταβάλουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου) από τις 236 μεγάλες επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του αναπτυξιακού νόμου του 2004 περί αφορολόγητων αποθεματικών επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν μέχρι και τον Μάρτιο.

8. Θα διασταυρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις των επιτηδευματιών, ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος και άλλων φόρων. Εκτός του φόρου που θα τους βεβαιωθεί θα τους καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

9. Θα προσκληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος να επιδείξουν τα αποδεικτικά στοιχεία (κυρίως για τις εκπιπτόμενες δαπάνες), ώστε να «πιαστούν» όσοι δηλώνουν πλασματικές δαπάνες με στόχο τη μείωση του τελικού φόρου.

10. Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προς εντοπισμό όσων αποκρύπτουν εισοδήματα από ενοίκια ή τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).

11. Περίπου 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα εισφέρουν στα δημόσια ταμεία με την καταβολή του ΦΜΑΠ, που ξέχασαν να πληρώσουν και της σχετικής δήλωσης που δεν υπέβαλαν.

12. Θα ανασυρθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων που έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια των εφοριών, ώστε να καταλογιστούν φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς.