17 Απριλίου 2011

Οι Έλληνες απαξιώνουν τα κόμματα

Απαξιωμένη είναι η εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων στα μάτια των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής»

Απαξιωμένη είναι η εικόνα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων στους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής».

Οι ψηφοφόροι εκτιμούν πλέον πως η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της χώρας θα ήταν, κατά σειρά προτίμησης, η οικουμενική κυβέρνηση (23%), η κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (12%), η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (8%) και η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (6%).

Σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%) την εντοπίζουν στην Οικονομία και στην Ανεργία (35%).

Οι Έλληνες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσονται οι Έλληνες πολίτες, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, που «φιλοξενείται» στο «Βήμα της Κυριακής». Ταυτόχρονα, εκείνοι, που παλαιότερα προτιμούσαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, σήμερα εμφανίζονται υπέρ μίας οικουμενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 ή να γίνουν εκλογές, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 47,8% επιλέγουν το πρώτο, ενώ 32,3% προτιμούν το δεύτερο.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, που θα επιθυμούσαν να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, οι Έλληνες απαντούν οικουμενική (56,6%), αυτοδύναμη από το πρώτο κόμμα (23,6%) και κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (8,7%).

Από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δυναμική του (στην πρόθεση ψήφου 21,7), πλην όμως από τη πτώση του πρώτου κόμματος δεν φαίνεται να επωφελείται η ΝΔ (στην πρόθεση ψήφου 20,1%). Αντίθετα, η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά ποσοστά (30,1%)