05 Απριλίου 2011

Έλεος ρε καραγκιόζηδες Αμερικανογάλλοι: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης "έχει αποδείξεις" ότι ο Καντάφι σχεδίαζε να "δολοφονήσει διαδηλωτές"

http://www.icc-alliance.org/icca_logo.gifΤο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να καταστείλει τις λαϊκές διαμαρτυρίες δολοφονώντας πολίτες πριν ακόμα την μεγάλη εξέγερση που ξέσπασε στη Λιβύη, ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα στις 15 Φεβρουαρίου εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο καθώς πιστές στον Καντάφι δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα κατά των διαδηλωτών και στη συνέχεια προχώρησαν στην καταστολή της εξέγερσης στα δυτικά της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο ανατολικό τμήμα της και την πόλη Μιζουράτα που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις που έχουν τεθεί υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ναι μεν έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στην πλευρά του Καντάφι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξεγερμένοι έχουν εξασφαλισμένη τη νίκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας που στις 17 Μαρτίου με απόφασή του επέτρεψε τις δυτικές αεροπορικές επιδρομές κατά δυνάμεων του Καντάφι για να σταματήσουν να βάλλουν κατά των αθώων πολιτών, ήδη από τον Φεβρουάριο είχε παραπέμψει τη Λιβύη στο ΔΠΔ και σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο στις αρχές Μαΐου αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

"Έχουμε αποδείξεις ότι μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο άτομα του καθεστώτος Καντάφι σχεδίαζαν τρόπους να χαλιναγωγήσουν τους διαδηλωτές στη χώρα με πρώτο σχέδιο τη δολοφονία διαφωνούντων" ανέφερε ο κ. Μορένο-Κάμπο προσθέτοντας ότι τα σχέδια είχαν αρχίσει να εκπονούνται από τον Ιανουάριο με εντολή του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μούσα Κούσα ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα γιατί όπως είπε δεν μπορούσε να ανεχτεί τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά αθώων πολιτών.

Η διαφωνία και αποχώρηση του Μούσα Κούσα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον Καντάφι, τους γιους και τους βοηθούς του καθώς άλλων μελών της κυβέρνησής του.

"Το γεγονός ότι ο Μούσα Κούσα αυτομόλησε είναι ενδιαφέρον. . . μία άποψη λέει: Εάν δεν έχεις τη δύναμη να σταματήσεις τα εγκλήματα τότε μπορείς να αποχωρήσεις για να δείξεις ότι δεν ευθύνεσαι για τα εγκλήματα αυτά", επισήμανε ο κ. Μορένο-Κάμπο.