05 Απριλίου 2011

Ρε που έφτασε ο Βιετναμέζος!! Ο Φιλιπ Ρέσλερ επίσημος υποψήφιος πρόεδρος του FDP. Θα είναι και ο νέος αντικαγκελάριος της Μέρκελ

http://saigonecho.com/images/pics/20090108020136_PhilippRoesler.jpgΜετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων του κόμματος, ο 38χρονος Φίλιπ Ρέσλερ (Βιετναμέζος που υιοθετήθηκε από γερμανούς με άγνωστη ημερομηνία γέννησης) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του Γκίντο Βεστερβέλε στην προεδρία του FDP. Ταυτόχρονα ο κ. Ρέσλερ θα παραμείνει υπουργός Υγείας στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ. Από τη θέση αυτή θα αναλάβει και τα καθήκοντα του αντικαγκελάριου που κατέχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκίντο Βεστερβέλε θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών. Τις θέσεις τους επίσης διατηρούν ο υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε και η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρεμπέργκερ που ανήκουν στο FDP. Αυτό σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στο συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων δεν θα υποχρεώσει την καγκελάριο Άγκελα σε ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής της. Γραμματέας του κόμματος των Φιλελευθέρων παραμένει ο Φίλιπ Λίντνερ.

Μετά την κοινή συνεδρίαση των ηγετικών οργάνων του κόμματος με τους προέδρους των περιφερειακών οργανώσεων του FDP, ο κ. Ρέσλερ ανακοίνωσε ότι "σε αυτή την όχι εύκολη στιγμή για το FDP είναι έτοιμος να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη". Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος είναι "το πρώτο βήμα για τη θεματική και στελεχιακή ανανέωση του κόμματος". Ο κ. Ρέσλερ πρόσθεσε ότι "το FDP χρειάζεται ένα καλό μείγμα από νέους και έμπειρους πολιτικούς. Στόχος είναι να επανακτήσει το κόμμα την αξιοπιστία του".

Σύμφωνα με τον κ. Ρέσλερ το κόμμα "δεν πρέπει να ανακαλύψει τώρα το πρόγραμμά του αλλά να προσηλωθεί στην κοινωνική του πυξίδα", η οποία είναι "η κοινωνική οικονομία της αγοράς, τα δικαιώματα του πολίτη και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός". Στη βάση αυτών των αρχών καλείται να δώσει νέες απαντήσεις στα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Τις τελικές αποφάσεις για τη νέα ηγεσία του κόμματος θα εγκρίνει το παγγερμανικό συνέδριο του FDP στις αρχές Μαΐου. Μετά το ρεκόρ του 14,6% που είχε αποσπάσει το FDP υπό τον Γκίντο Βεστερβέλε στις τελευταίες παγγερμανικές εκλογές πριν από ενάμισι χρόνο η κρίση ηγεσίας και η αμφισβήτηση του κ. Βεστερβέλε οξύνθηκε με τις επανειλημμένες εκλογικές ήττες σε περιφερειακές εκλογές όπως στις 27 Μαρτίου στη Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο.