26 Απριλίου 2011

Ο λογαριασμός του Μνημονίου

Ο απολογισμός ενός χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου βρίσκει την Ελλάδα σε πρωτοφανή ύφεση και τους πολίτες της να βιώνουν τον εφιάλτη των επιπτώσεων στην τσέπη και την καθημερινότητά τους από τα σκληρά, ακραία μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται συνεχώς, αντί να βελτιώνονται, αφού καταγράφονται υστέρηση εσόδων και υπερβάσεις δαπανών και είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η συνταγή της οικονομικής πολιτικής έχει αποτύχει. Το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή χρεωκοπία» έχει καταρριφθεί, καθώς το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η βιομηχανία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας βουλιάζουν στην ύφεση, ενώ η ανεργία σαρώνει και τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Την ίδια στιγμή εντείνονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συνέπεια τα spread να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τις 1100 μονάδες δημιουργώντας ασφυκτικό τοπίο για τα ομόλογα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να προσφύγει για δανεισμό στις αγορές το 2012.

Το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα και έως τα μέσα Μαϊου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την κυβέρνηση και την οικονομία, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα θα αξιολογηθούν από τους επικεφαλής και τους εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Είναι βέβαιο ότι οι διαπιστώσεις για την ανεπάρκεια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος θα διατυπώνονται πλέον σε έντονο ύφος και οι πιέσεις για αναθεώρηση του σχεδίου λήψης πρόσθετων μέτρων εντός του 2011 θα είναι ακόμη πιο ισχυρές.

Η εκτίμηση ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα πιθανότατα να δικαιωθεί, αλλά το τίμημα προδιαγράφεται βαρύ και ενισχύονται οι φόβοι ότι τα χειρότερα έρχονται. Η «ώρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία πλησιάζει ακόμα πιο κοντά και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μπορεί να αντέξει μια κοινωνία εξουθενωμένη από την ύφεση που έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική μείωση του ΑΕΠ και σε εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=21799&catid=7