23 Απριλίου 2011

Καιρός για τη Ν.Δ. να αφήσει το παρελθόν και να ασχοληθεί με το μέλλον

Του Κώστα Ροδινού

Τον κ. Μιχελάκη, δεν τον γνωρίζω, αλλά τον εκτιμώ. Στο σύντομο διάστημα που είναι εκπρόσωπος της Ν.Δ. έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο. Απαντά άμεσα, ο λόγος του, γραπτός και προφορικός, είναι μεστός, και ξέρει το παιχνίδι. Επι πλέον είναι από τους λίγους που κάνει αντιπολίτευση την οποία αισθάνεται ο αντίπαλος. Για το λόγο αυτό και με παραξένεψε η προχθεσινή του δήλωση για την «απογραφή».

διαχείριση της απογραφής

Η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. το 2004. Ήταν και απαίτηση της κοινής γνώμης, γιατί όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι είχαν κρύψει. Για όσους θυμούνται, ο κ. Χριστοδουλάκης του κ. Σημίτη είχε παραδώσει, υποτίθεται, ….πλεονασματικό προϋπολογισμό! Η απογραφή ήταν επίσης απαίτηση της Eurostat, γιατί και αυτοί υποψιάζονταν ό,τι κάτι είχε συμβεί.

Το ερώτημα είναι, αν ο κ. Αλογοσκούφης τη διαχειρίστηκε σωστά. Κατά τη γνώμη μου όχι , επειδή επέλεξε να ακολουθήσει μια μεσοβέζικη λύση. Κάτι είπε, κάτι επιχείρησε να αποκαλύψει και κάτι να υπονοήσει, αλλά την αλήθεια δεν την μάθαμε ποτέ. Όταν δεν αποκαλύπτεις ολόκληρη την αλήθεια και δεν στέλνεις τους ενόχους στη δικαιοσύνη, τότε ακυρώνεις το σκοπό σου και δημιουργείς ερωτηματικά και για τις προθέσεις σου. Να υπενθυμίσω, επίσης, ό,τι τότε, το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν λάβρο εναντίον της απογραφής επειδή δήθεν δυσφημείτο η χώρα. Μέχρι και επιστολές έστειλαν οι κ. Σημίτης και Χριστοδουλάκης στους ομολόγους τους για να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα τους.

Το 2009 τα πράγματα ήταν αντίστροφα: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε απογραφή, μόνο που η Ν.Δ. απορροφημένη στην εσωκομματική της διαδικασία, άφησε τον κ. Παπανδρέου να αλωνίζει.

Όμως, αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αντικείμενο της ιστορίας ναι. Στην τρέχουσα ατζέντα, όμως,για ποιο λόγο;

Λάθος ή πολιτική επιλογή

Επομένως, τι λόγους είχε ο κ. Μιχελάκης να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα;

Κατ΄αρχήν ο παραλληλισμός ήταν άστοχος. «Όσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφικό ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη;» Δήλωσε ο κ. Μιχελάκης!

Είναι το ίδιο πράγμα;

Δεύτερον, το πολιτικό timing κάκιστο. Δεν προσφέρεις επικοινωνιακές ανάσες σε μια κυβέρνηση που βάλλεται πανταχόθεν. Κυρίως δεν δικαιολογείς την επιχειρηματολογία της .

Τρίτον, δεν ανοίγεις εσωκομματικά θέματα σε μια περίοδο που το κόμμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα

Η επίσημη δικαιολογία ότι η κριτική αφορά στον κ. Αλογοσκούφη, αλλά εξαιρεί τον κ. Καραμανλή είναι αστεία. Δηλαδή για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ο κ. Παπανδρέου είναι αμέτοχος και ανεύθυνος;

Η άλλη δικαιολογία ότι η Ν.Δ. θέλει να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική Αλογοσκούφη, ήκιστα πειστική. Από την πολιτική Αλογοσκούφη αποστασιοποιήθηκε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής όταν τον αντικατέστησε τον Ιανουάριο του 2009. Αποστασιοποιήθηκαν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όταν τον Οκτώβριο του 2009 και δεν τον εξέλεξαν βουλευτή! Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εξέφραζε τις αντιρρήσεις του από το 2008! Προς τι μια ακόμα …αποστασιοποίηση, αυτήν μάλιστα την περίοδο;

Άκουσα από τους σχολιαστές του MEGA, ότι «επειδή η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαμαράς θέλει να ξεκόψει από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή». Του υποδεικνύουν δηλαδή να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό και έτσι η Ν.Δ. να πορευτεί στις εκλογές διχασμένη! Πάντα με προβλημάτιζαν οι ..φιλικές συμβουλές των αντιπάλων!

Η Ν.Δ. έκανε τη πιο επώδυνη αυτοκριτική που έχει κάνει κόμμα μετά από ήττα. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών του κ. Καραμανλή είναι είτε εκτός Ν.Δ., είτε εκτός βουλής, είτε εκτός της σημερινής ηγετικής ομάδας. Από πού ν’ αρχίσω; Μπακογιάννη, Ρουσόπουλος, Σουφλιάς, Σιούφας, Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Λιάπης, Μεϊμαράκης…

Να θυμίσω πόσοι από τους Υπουργούς του κ. Σημίτη, βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της Κυβέρνησης Παπανδρέου; Κατ΄ αρχήν ο ίδιος! Έπονται: Πάγκαλος, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Ρέππας, Καστανίδης, και άλλοι.

Ζήτησε ποτέ κανένας από τον κ. Παπανδρέου να αποστασιοποιηθεί από τα πρότερα πεπραγμένα τους και να τους στείλει στο πύρ το εξώτερον, όπως ζητάνε σήμερα από τον κ. Σαμαρά να κάνει με τους υπουργούς του Καραμανλή;

… διαρκής αυτοκριτική

Προφανώς και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Αυτά τα λάθη τα αναγνώρισε ο πρώην Πρωθυπουργός. Ο ίδιος αποδοκιμάστηκε με σκληρό τρόπο από το εκλογικό σώμα. Ο κ. Σαμαράς πολλές φορές, ακόμα και πρόσφατα καταδίκασε πολιτικές, συμπεριφορές και στελέχη. Πολλοί εξ αυτών είναι εκτός, με δική του πρωτοβουλία. Έδωσε, επομένως, δείγματα γραφής.

Η συζήτηση για ….διαρκή αυτοκριτική είναι εκ του πονηρού. Στόχο έχει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, να βυθίζει τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια, να προσφέρει στην κυβέρνηση επικοινωνιακές ανάσες.

Καιρός για τη Ν.Δ. να αφήσει το παρελθόν και να ασχοληθεί με το μέλλον. Ο κόσμος έκρινε τον κ. Αλογοσκούφη.

Η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει:

Πρώτον, γιατί δεν έχει εξασφαλίσει την ψυχική ενότητα της βάση. Εκεί στη Συγγρού δεν τους απασχολεί γιατί δεν έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του 2009; Μόνο αυτούς να είχε διατηρήσει, σήμερα η Ν.Δ. θα ήταν με διαφορά πρώτο κόμμα!

Δεύτερον, γιατί ο κ. Σαμαράς, ουσιαστικά παλεύει μόνος του! Κάποιοι βολεύτηκαν σε καρέκλες και οφίκια και περιμένουν να πέσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου ως ώριμο φρούτο. Κάποιοι άλλοι, λένε, «άσε να ολοκληρώσει το ..έργο του ο Παπανδρέου! Που να αναλάβουμε τώρα ευθύνες»! Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που επιδίδονται στα μικροκομματικά παιχνίδια, που ευδοκιμούν στη Ν.Δ.

Τρίτον, η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει γιατί ακόμα δεν έχει πείσει τον ελληνικό λαό ότι θέλει, μπορεί και είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Τώρα!

Να καταλάβουν και κάτι ακόμα στη Ν.Δ.: Ο κ. Σαμαράς ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους τύχει αυτή την περίοδο! Φαντάζεσθε τη Ν.Δ. με αρχηγό την κα Μπακογιάννη; Θα ήταν σε ανταγωνισμό με τον κ. Παπανδρέου για το ποιος θα κάνει τις περισσότερες ….περικοπές!

Ο κόσμος στις κρίσιμες στιγμές αναζητά ελπίδα. Όραμα για το μέλλον. Όποιος το προσφέρει θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

http://www.antinews.gr/2011/04/23/97908