06 Απριλίου 2011

H κυβέρνηση του Ισημερινού ζητεί την αποχώρηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ Χότζες μετά τη δημοσιοποίηση τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks

http://www.cbsnews.com/i/tim/2011/04/05/hodges_83090767_244x183.jpgΗ κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι ζήτησε την αποχώρησή της αμερικανίδας πρέσβειρας στο Κίτο, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο WikiLeaks ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος των ΗΠΑ στο οποίο η πρέσβειρα αναφέρει πως ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα είχε διορίσει τον αρχηγό της αστυνομίας "γνωρίζοντας" ότι είναι διεφθαρμένος.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού "αποφάσισε να θεωρήσει ανεπιθύμητο πρόσωπο αυτή την κυρία και ζητήσαμε να εγκαταλείψει τη χώρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρδο Πατίνιο, αναφερόμενος στην πρεσβευτή των ΗΠΑ Χέδερ Χότζες.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού διευκρίνισε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την πρόθεσή αυτή της κυβέρνησης ο Αρτούρο Βαλενσουέλα, αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική.

Στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση "αδικαιολόγητη" καθώς η πρέσβειρα είναι "από τις πιο έμπειρες και ταλαντούχες", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μαρκ Τόνερ.

Η Ουάσινγκτον "θλίβεται" για την απόφαση του Κίτο και θα "εξετάσει τις (εφικτές) επιλογές" της, δήλωσε.

Ο Πατίνιο διευκρίνισε από την πλευρά του ότι η διπλωμάτης κλήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών και τής ζητήθηκαν εξηγήσεις για το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Αλλά η αμερικανίδα διπλωμάτης αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις λέγοντας ότι το έγγραφο "εκλάπη".

"Είναι μια απολύτως ανεπαρκής και μη ικανοποιητική απάντηση", δήλωσε ο υπουργός.

Στο τηλεγράφημα, που έχει ημερομηνία του 2009, η πρεσβευτής δηλώνει ότι ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα διόρισε ως διοικητή της αστυνομίας έναν άνδρα, τον στρατηγό Χάιμε Ουρτάδο, που είναι διαβόητος --σύμφωνα με τη Χότζες -- για το πόσο διεφθαρμένος είναι. Δηλώνει επίσης ότι ο πρόεδρος Κορέα "γνώριζε" τη δράση του.

Ο στρατηγός παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009. Είναι εν αποστρατεία και δεν διεξάγεται έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει η απόφαση να ζητήσει την ανάκληση της διπλωμάτη δεν θα πλήξει τις "εγκάρδιες σχέσεις" μεταξύ Κίτο και Ουάσινγκτον.

Το θέμα αυτό σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την παραίτηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μεξικό Κάρλος Πασκουάλ, επίσης μετά την αποκάλυψη από τον ιστότοπο WikiLeaks τηλεγραφημάτων που υπέγραφε ο διπλωμάτης.