01 Απριλίου 2011

Γερμανία:Προσφυγή στη δικαιοσύνη της RWE για την υποχρεωτική διακοπή ενός εκ των πυρηνικών αντιδραστήρων της

http://www.topnews.in/files/logo_RWE_web.jpg Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας της Γερμανίας, η RWE, ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της υποχρεωτικής διακοπής της λειτουργίας ενός εκ των πυρηνικών αντιδραστήρων της με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του μορατόριουμ των τριών μηνών στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας.

"Οι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους στερείται νομικής βάσης", τονίζει η εταιρία σε ανακοίνωσή της, η οποία προσθέτει ότι προσέφυγε σε δικαστήριο της πόλης Κάσελ στη δυτική Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε εντολή πριν από δυο εβδομάδες να διακοπεί για τουλάχιστον τρεις μήνες η λειτουργία των επτά πιο απαρχαιωμένων αντιδραστήρων της χώρας προκειμένου να υποστούν ενδελεχή έλεγχο, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά συνολικά δυο αντιδραστήρες της RWE, τους Biblis A και Biblis B, στην Εσση της δυτικής Γερμανίας. Η λειτουργία του Biblis Β είχε ήδη διακοπεί για εργασίες συντήρησης.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν το 1974 και το 76 έχουν δυναμικότητα 1225ΜW και 1300MW, έχουν παράγει έως τώρα ρεύμα 244TWh και 260TWh και το πάχος του κελύφους του Α 60 εκ. ενώ του Β είναι 80εκ., πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν πτώση μικρού μονοκινητήριου αεροπλάνου σε αντίθεση με τους νεώτερους αντιδραστήρες που το κέλυφός τους έχει πάχος 1,20μ και αντέχουν ακόμα και πρόσκρουση Airbus (έτσι μετράμε την ασφάλεια των αντιδραστήρων στην Ευρώπη μιας και δεν υπάρχουν ούτε σεισμοί 9 ρίχτρε ούτε τσουνάμι 23 μέτρων και οι σεισμοί 6 και 7 Ρίχτερ δεν προκαλούν ούτε γρατσουνιά στους νέας τεχνολογίας αντιδραστήρες)