19 Μαΐου 2011

Χριστόφιας-Πολιτική μετάλλαξη: το 2000 διαφωνούσε με την εκ περιτροπής προεδρία... ενώ σήμερα συμφωνεί... αυτό είναι σταθερότητα απόψεων

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_KvOO4hKuGdcU8GAG-LSn8AG2uidxzrUHzVz_vGsnXEDewJP0E0Kv-LVlWaPfj_bkcHSSdmiJ3WlvFZJlCgcOgTnyqaKFe9UbgrnFl2AID2uVoiraJWf75cB3OL6hstF2Eqp7Rreurrb6/s400/xristofias-christofias(2).jpgΝέο σημείο αντιπαράθεσης σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία σε μια μελλοντική ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία ανέκυψε στην προεκλογική εκστρατεία, μετά την αποκάλυψη ότι ο κ. Χριστόφιας εξέφραζε σφοδρή αντίθεση στην εκ περιτροπής προεδρία το 2000.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος "SigmaLive" δημοσιοποίησε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Χριστόφια στην τηλεόραση του ΡΙΚ, το 2000. Ο Κύπριος Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε κατά πόσο δεχόταν την εκ περιτροπής προεδρία, που βρισκόταν στο προσκήνιο της συζήτησης και τότε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που οδήγησαν στην υποβολή των διαδοχικών σχεδίων Ανάν, απάντησε -χωρίς σκέψη και απερίφραστα- ότι δεν συμφωνούσε με εκ περιτροπής προεδρία.

Η επαναφορά στο προσκήνιο της συνέντευξης αυτής προκάλεσε ήδη επικριτικές δηλώσεις από κόμματα.

Ο αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε το ερώτημα«μήπως αποδέχεται σήμερα το ΑΚΕΛ την εκ περιτροπής προεδρία, επειδή σύμφωνα με μελέτες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα Downer (Ντάουνερ), δείχνουν ότι με τη σταθμισμένη ψήφο θα βγάζει πάντα πρόεδρο το ΑΚΕΛ μετά τη λύση του Κυπριακού;» και κάλεσε τον «Δημήτρη Χριστόφια του 2011 να εισακούσει επί τέλους το Δημήτρη Χριστόφια του 2000 και να αποσύρει την πρόταση» για εκ περιτροπής προεδρία.

(Η αναφορά σε έγγραφα Downer έγινε σε σχέση με την αποκάλυψη αλληλογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ και άλλων επισήμων του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που είχε υποκλαπεί και δημοσιοποιήθηκε από ΜΜΕ και μέσα από βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα).

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που έχει ήδη ζητήσει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσυρση της πρότασης, δήλωσε ότι πρόκειται για «καραμπινάτη περίπτωση διάστασης των λόγων και έργων κάποιων πολιτικών».

Περαιτέρω, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός κατηγόρησε τον κ. Χριστόφια για πολιτική μετάλλαξη και ανέφερε ότι το γεγονός αυτό γεννά πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Ειδικότερα, έθεσε το ερώτημα τι έχει αλλάξει από το 2000 και από αρνητής της εκ περιτροπής προεδρίας ο κ. Χριστόφιας μετατράπηκε στον πιο ένθερμο υποστηρικτή της.

Εξ άλλου, το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η αλλαγή θέσης του κ. Χριστόφια καταγράφει την πορεία των συνεχών και αναποτελεσματικών υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς οι Τούρκοι να έχουν μετακινηθεί ούτε ένα βήμα από τις αρχικές τους θέσεις στο Κυπριακό.