09 Μαΐου 2011

Αυστρία: Ποσοστό 43% των πολιτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του κόμματος της άκρας δεξιάς στην κυβέρνηση

http://www.powerbase.info/images/thumb/1/12/Freiheitliche_Partei_%C3%96sterreichs.png/160px-Freiheitliche_Partei_%C3%96sterreichs.pngΤουλάχιστον το 43% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του Κόμματος της Ελευθερίας (Freiheitliche Partei Osterreichs, FPO) της άκρας δεξιάς στην επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Der Standard.

Στο ερώτημα «αυτό το κόμμα θα έπρεπε να συμμετέχει στην κυβέρνηση μετά το 2013», έτος που αναμένεται να διεξαχθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» για το FPO.

Η Αυστρία κυβερνάται σήμερα από μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Τα ποσοστά αυτών που θέλουν τη συμμετοχή του FPO είναι 69% μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και 65% μεταξύ των συντηρητικών.

Οι Πράσινοι έχουν λίγο υψηλότερο ποσοστό από το κόμμα της άκρας δεξιάς και 45% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

Το Κόμμα της Ελευθερίας, υπό τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε, ξεπέρασε το Λαϊκό Κόμμα (OVP) και ανέρχεται στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO), σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Market σε δείγμα 400 πολιτών.

Εάν γίνονταν εκλογές άμεσα, το SPO θα έπαιρνε 27% των ψήφων, το FPO 26% και το OVP 23%. Οι Πράσινοι θα έπαιρναν το 14% των ψήφων.

Το κόμμα Χάιντς-Κρίστιαν Στράσε είχε ήδη καταστεί η δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρωτεύουσα μετά το SPO στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Βιένη τον περασμένο Οκτώβριο αποσπώντας 26% των ψήφων.