26 Μαΐου 2011

Σερβία: Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνουν ότι το άτομο που συνελήφθη είναι ο Ράτκο Μλάντιτς

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdKfpHsPG1YzAU7zt3VGakAffdwJ8We36OIAgzzlq2gzNaWIHK-kfrkwLJHkveFcyccc_t_QQW4eXOx_QOxRl3aLtZ6ShuOl-FhuMQj_AEJEjM9WS5sn1Y7MAJwRiEFlUtUWsa2d5HVqtX/s1600/%25CE%259C%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2584%25CF%2582.jpgΑνεπίσημες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας επιβεβαίωσαν την κρατική τηλεόραση της χώρας ότι το άτομο που συνέλαβαν με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.

Σε λίγη ώρα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Το πρωί, η σερβική αστυνομία είχε αναφέρει πως συνέλαβε άτομο, του οποίου τα σωματικά χαρακτηριστικά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς.

Εν τω μεταξύ οι διεθνείς ξερόλες μάλλον την πάτησαν για άλλη μια φορά:

"Ανεπαρκείς" οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του Μλάντιτς σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Μπράμερτζ.

Η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός άνδρα που πιθανόν να είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, την ημέρα που ήλθε στην δημοσιότητα μια έκθεση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ, η οποία χαρακτήριζε "ανεπαρκείς" τις προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.

"Η σύλληψή του είναι η πιο σημαντική υποχρέωση της Σερβίας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη φυγόδικων δεν είναι επαρκείς", τονίζει ο Μπράμερτζ στην έκθεσή του, η οποία θα υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα EUObserver.

Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 6η Ιουνίου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην αξιωματούχος των Σέρβων της Κροατίας, καταζητούνται από τη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψή τους υπονομεύουν την αξιοπιστία της ίδιας της χώρας και της απόφασής της να συνεργαστεί πλήρως με το ΔΠΔ", προστίθεται στην έκθεση.