«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά. Αυτό το πνεύμα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα».
Αυτό ήταν το μήνυμα του Σλάβου Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, για την πνευματική κληρονομιά των ‘Μακεδόνων’ που ως θέμα: «Η μαζική έξοδος και οι πόλεμοι στα Βαλκάνια- μια πρόκληση για συμφιλίωση στον 21ο αιώνα», που διοργανώθηκε από την σλαβική «Ένωση Μακεδόνων του Αιγαίου, ο Μακεδών».
«Το μήνυμά μου, ως προς την Ελλάδα, είναι ότι πραγματικά, δεν πρέπει κλείσουμε τα μάτια μας στα προβλήματα. Αν κλείσουμε τα μάτια μας, δεν σημαίνει αυτό, ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα, εξαφανίστηκαν.
»Η Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ, οφείλει να επιδείξει μια διαφορετική προσέγγιση, από εκείνη που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ενός πολέμου που από καιρό έχει λήξει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να επιστρέψει σε όλους αυτούς τους πολίτες, τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που διακατέχονται, πολιτιστικά, εθνοτικά, ή άλλα χαρακτηριστικά που διατηρούν και προάγουν το σύνολο των δικαιωμάτων του ανθρώπου», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
Ο πρόεδρος, εξάλλου, του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Σλάβων της Μακεδονίας, Τοντόρ Πέτροφ, δήλωσε ότι δεσμεύεται για μια ιστορική Σκοπιανο- Ελληνική συμφιλίωση και την αντικατάσταση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου του 1995, με συμφωνία διαρκούς ειρήνης και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας.
«Δηλώνουμε ότι απορρίπτουμε την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ. Διακηρύττουμε ότι ο πολιτισμός και η ιστορία της Μακεδονίας δεν έχει αποκλειστικότητα, αλλά αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας όλων των βαλκανικών λαών», δήλωσε ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Σλάβων της Μακεδονίας.
Ο Πετρόφ επαναβεβαίωσε ότι είναι «σταθερά υπέρ της απόδοσης της ιθαγένειας στους Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας και στην επιστροφή, σε αυτούς, των περιουσιών τους που βίαια τους αφαιρέθηκαν».