26 Μαΐου 2011

Αυστραλία: Η Γκίλαρντ υπέρ της επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

http://neoskosmos.com/news/sites/default/files/Georgie-and-JUlia_0.jpgΤην υποστήριξη της Αυστραλίας σε μια λύση στο Κυπριακό, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να επανενώνουν την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για μιά κυριαρχία, μιά διεθνή προσωπικότητα και μιά ιθαγένεια, εξέφρασε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, συναντήθηκε χθες (Τετάρτη) με την πρωθυπουργό της χώρας και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σήμερα ο κ. Χριστόφιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Καμπέρα και μετέβη στην Αδελαΐδα. Νωρίτερα ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου.

Σε κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός Γκίλαρντ σημειώνει πως η δέσμευση της Αυστραλίας προς τον κυπριακό λαό παραμένει αμείωτη.

Συγκεκριμένα, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ καλωσόρισε τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστραλία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από την εκλογή του, τον Φεβρουάριο του 2008.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι οι αξίες που συμμερίζονται και οι στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η πρωθυπουργός Γκίλαρντ αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της ζωτικής κυπριακής κοινότητας στην πολύπλευρη αυστραλιανή ζωή. Οι Κύπριοι μετανάστες και οι οικογένειές τους στην Αυστραλία είναι πέραν των 80.000, δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα έξω από την Κύπρο.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν αμοιβαίες επισκέψεις και να διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σημείωσαν τους ισχυρούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Κύπρου. Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα δυνατή στον τομέα των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας με Αυστραλούς αρχαιολόγους να εργάζονται στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1930. Υπάρχουν σημαντικές ανταλλαγές στο πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, μεταξύ των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας και της Κύπρου.

Η πρωθυπουργός Γκίλαρντ εξέφρασε την εκτίμησή της για τη γενναιόδωρη συνεισφορά της Κύπρου στις πυρκαγιές του 2009 στην πολιτεία της Βικτώρια και ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη συμπάθεια του για τα θύματα των πιο πρόσφατων πυρκαγιών στην Αυστραλία, περιλαμβανομένων του τυφώνα Γιάσι, τις πλημμύρες στις ανατολικές πολιτείες και των πυρκαγιών στη δυτική Αυστραλία.

Η κ. Γκίλαρντ συνεχάρη την Κύπρο για την επικείμενη και πρώτη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και υπογράμμισε τις προτεραιότητες της Αυστραλίας αναφορικά με τις σχέσεις της με την ΕΕ. Η Αυστραλία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση του Πλαισίου Συμφωνίας Αυστραλίας - ΕΕ.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος συζήτησαν τις προκλήσεις που κάθε χώρα αντιμετωπίζει από την παράνομη μετανάστευση και τη λαθραία διακίνηση ατόμων. Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε λεπτομερώς για τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι η λαθραία διακίνηση ατόμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια συνολική λύση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο στο Κυπριακό και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να επανενώνουν την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η διευθέτηση πρέπει να βασίζεται σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Η κ. Γκίλαρντ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Αυστραλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναγνωρίζει ως τη μόνη νόμιμη Αρχή στο νησί. Χαιρετίζοντας τη μέχρι τώρα πρόοδο, η πρωθυπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και επεσήμανε τη σημασία της επίτευξης μιας συνολικής λύσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος κατέγραψε την εκτίμησή του για το μακρόχρονο και ενεργό ενδιαφέρον της Αυστραλίας στις προσπάθειες για διευκόλυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος και για την εμπλοκή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αυστραλοί Ομοσπονδιακοί Αστυνομικοί έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο ως μέρος της δύναμης από το 1964. Φέτος σηματοδοτείται η άφιξη του 100ου Αυστραλιανού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η πρωθυπουργός είπε ότι η δέσμευση της Αυστραλίας στον λαό της Κύπρου παραμένει αμείωτη. Η Αυστραλία διατηρεί Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Κύπρο από το 1998 ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εργάζεται για να ενθαρρύνει την υποστήριξη εντός της κυπριακής κοινότητας της Αυστραλίας για μια διευθέτηση του προβλήματος. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες με επίκεντρο την κοινότητα όπως είναι ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος.

Ως ενεργά μέλη της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός συμφώνησαν να εργαστούν στενά μαζί για τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που θα γίνει στο Περθ της Αυστραλίας τον Οκτώβριο. Η Σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία για να συζητηθούν διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβανομένης της αειφόρου ανάπτυξης, της ασφάλειας τροφίμων και των κλιματικών αλλαγών.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία των θεσμικών αλλαγών στην περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας και επιρροής της Κοινοπολιτείας», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.