27 Μαΐου 2011

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΟΤΕ, ΛΙΜΑΝΙ κ.λπ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/04/2008

Για μια ακόμη φορά χθες το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετο με την απώλεια του δημόσιου ελέγχου του ΟΤΕ -όπως και των άλλων οργανισμών ή επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα- και την πώλησή του στη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Στο πλαίσιο των κινήσεων που κάνει, για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ο Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα το κτίριο του Οργανισμού, όπου θα έχει συνομιλίες με το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ και τους εργαζόμενους, ενώ την Πέμπτη θα αναδείξει το θέμα κατά τη συζήτηση αρχηγών στη Βουλή, για την οικονομία.

Επίσης, το βράδυ αναμένεται να παραστεί σε εκδήλωση-συναυλία που κάνουν στον Πειραιά οι λιμενεργάτες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ από θέση αρχής θεωρεί ότι οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις και οι κρίσιμες εθνικές υποδομές δεν πρέπει να εκχωρούνται σε ξένους ανταγωνιστές.

Τα ίδια κι ο Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή και ο Ευ. Βενιζέλος υπεραμύνεται του ρόλου του κράτους, υποστηρίζοντας ότι στη σημερινή διεθνή οικονομική κρίση το κράτος καλείται να παρέμβει για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι πρέπει να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Χθες σε ομιλία του με θέμα «Ενα άλλο κράτος είναι εφικτό», που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το κράτος, από έννοια που το κατέστησε αντιπαθή αφενός μεν ο νεοφιλελευθερισμός, αφετέρου δε η σκληρή ρητορεία του υπαρκτού σοσιαλισμού, πρέπει να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανασυγκρότηση του κράτους, που διαπερνά οριζόντια όλες τις δημόσιες πολιτικές (εκπαιδευτική, περιβαλλοντική, ερευνητική, αγροτική, τουριστική κ.ο.κ.), θέτοντας σαφείς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Είπε, μεταξύ άλλων:

- Για το κοινωνικό κράτος: Πρέπει να λάβει αναπτυξιακό και όχι ιδρυματικό περιεχόμενο.

- Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω συνένωσης δήμων που θα φέρει πιο κοντά στον πολίτη όλες τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου κράτους, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης β' βαθμού ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας και της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, ώστε να γίνουν διοικήσιμα και λειτουργικά.

- Για τη διαφάνεια. Χρειάζεται άλλης ποιότητας νομοθεσία, αρχής γενομένης από τους κρίσιμους τομείς της φορολογικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Υποστήριξε ότι η εθνική κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι στόχος εφάμιλλος του εθνικού κτηματολογίου.

- Για τη Δικαιοσύνη: Η κατάστασή της είναι απαράδεκτη λόγω της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της έλλειψης εσωτερικής δικαιοσύνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι επικεφαλής των 5 κλιμακίων (Φ. Γεννηματά, Χ. Καστανίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Μαγκριώτης, Α. Σαουλίδης) που περιόδευαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

Συναντήθηκαν με εργαζόμενους στο λιμάνι και τον ΟΤΕ, με δημάρχους κι επισκέφθηκαν εργοτάξιο του Μετρό και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ μια μεγάλη ομάδα περίπου 70 νέων εξόρμησε στους δρόμους της πόλης μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.