05 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη - Αναγόρευση του Κένεθ Γουόλτζ σε επίτιμο διδάκτορα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

http://edo-makedonia.pblogs.gr/files/309897-university_logo.jpgΣτροφή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία πιο μετριοπαθή πολιτική σε ότι αφορά τις διεθνείς σχέσεις και την εμπλοκή της σε διενέξεις, βλέπει ο διακεκριμένος θεωρητικός επιστήμονας διεθνών σχέσεων, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, Κένεθ Γουόλτζ, ο οποίος βρέθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αναγόρευσή του, αύριο (στις 11.00) σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδρύματος.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ.Γουόλτς, χαρακτήρισε την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έξι πολέμους, την τελευταία 20ετία (από το 1993), ως «μη απαραίτητη» και ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει την πρόθεση να υιοθετήσει μία πιο μετριοπαθή πολιτική. «Δεν είχαμε κανένα συμφέρον και κανένα ενδιαφέρον να παρέμβουμε στην Λιβύη. Με χαρά βλέπω ότι αποσυρθήκαμε - αν και εμπλακήκαμε αρχικά - και ελαχιστοποιήσαμε τις συνέπειες» είπε χαρακτηριστικά για την πολιτική που ακολούθησε η Ουάσινγκτον στη χώρα, και συμπλήρωσε: «μας ενδιαφέρουν τα πετρέλαια σε οποιαδήποτε περιοχή, αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον κύριο λόγο για μία παρέμβαση».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «ατυχή» την δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Νομίζω ότι πάντα θα επιπλέει στον μύθο και θα αναδύεται ως σύγχρονος ήρωας. Δεν τελειώνει η τρομοκρατία, σκοτώνοντας όλους τους τρομοκράτες, γιατί πάντα κάποιος άλλος θα αναδεικνύεται, και αυτή θα είναι μία ατέρμονη διαδικασία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν μία πιο μετριοπαθή πολιτική».

Για την Ελλάδα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βγει από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι εξακολουθεί να κατέχει γεωστρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Επίσης, ατυχή χαρακτήρισε την πολιτική των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό. «Το λάθος των ΗΠΑ ήταν ότι πάντα έδινε και ακόμη δίνει πολλά χρήματα και υποστήριξη στο Ισραήλ - με τις πιέσεις του Κογκρέσου. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εκτός ελέγχου» είπε.

Ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε τον Κένεθ Γουόλτζ ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνοπολιτικής κοινότητας, οι θεωρίες του οποίου έχουν προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην πολιτική. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος, Ηλίας Κουσκουβέλης, υπογράμμισε ότι συνέδεσε την πολιτική θεωρία με τις διεθνείς σχέσεις, και τοποθετήθηκε με σαφείς θέσεις σε διεθνή θέματα όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ και στο Ιράκ, η κούρσα των εξοπλισμών, η σχέση της πολιτικής με την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνία των πολιτών.

Με τα βιβλία του «Man, the State and War» (1959) και «Theory of International Politics» (1979), αλλά και μία σειρά από άλλες εκδόσεις του, επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις και δημιούργησε μία γενική θεωρία για αυτές. Ως ερευνητικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Κολούμπια και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικής Επιστήμης, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της θεωρίας του Νεορεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, διδάσκονται και ερευνώνται σε όλα τα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Ο Κένεθ Γουόλτζ ανέπτυξε περεταίρω το κλασσικό παράδειγμα που έχει τις ρίζες του στον Θουκυδίδη και το εμπλούτισε με τη θεώρηση του δομικού ρεαλισμού σε βαθμό που να θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας των διεθνών Σχέσεων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.