26 Μαΐου 2011

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, που επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο την Αθήνα και τα Καλάβρυτα

μιλά για το χαρακτήρα της επίσκεψης του, τις ελληνοκαναδικές σχέσεις και την ελληνική ομογένεια στη χώρα του

Μετά από δύο κυβερνήσεις μειοψηφίας, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ απολαμβάνει πλέον κυβέρνηση πλειοψηφίας, που προέκυψε από τις εκλογές της 2ας Μαΐου 2011.

Άνθρωπος με βαθύ σεβασμό για την ελληνική ιστορία, πολιτικός με ιδιαίτερες σχέσεις στην ελληνοκαναδική παροικία, αφού ο διευθυντής Επικοινωνιών του Πρωθυπουργικού Γραφείου του είναι ο Έλληνας Δημήτρης Σούδας, πραγματοποιεί στις 28 και 29 Μαΐου την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Βαθιά συγκινημένος από τα Καλάβρυτα της Ελληνικής Επανάστασης του 21, αλλά και τη μαζική δολοφονία του ανδρικού πληθυσμού στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τους Ναζί, πρόκειται να αποτίσει φόρο τιμής στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μυημένος σ΄αυτήν από το δεξί του χέρι, τον Δημήτρη Σούδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, ο κ. Χάρπερ παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις για το σκοπό του ταξιδιού του και τις ελληνοκαναδικές σχέσεις. Ειδικότερα, για το ελληνικό χρέος ο Καναδός πρωθυπουργός δηλώνει πως η χώρα του στηρίζει μια συντονισμένη προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσβλέπει στη συνεργασία της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Στίβεν Χάρπερ με την ισχυρή καναδική οικονομία εν μέσω κρίσης, δίνει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς υποκλίνεται μπροστά στα έργα και τις ημέρες των Ελλήνων μεταναστών του Καναδά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού του Καναδά προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε πρωθυπουργέ ποιός είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα; Έχετε ειδικά θέματα που πρόκειται να συζητήσετε στην ατζέντα;

"Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός του Καναδά. Προσβλέπω στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων πώς να κεφαλαιοποιήσουμε τη σχέση των λαών μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική σχέση.

Θα συζητήσουμε επίσης τις προκλήσεις της περιοχής αλλά και του κόσμου, από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη διεθνή οικονομική κατάσταση".

-Η οικονομία του Καναδά συνεχίζει να βρίσκεται σε καλό σημείο παρά την περιρρέουσα οικονομική κρίση. Έχετε κάποιες προτάσεις που θα μπορούσατε να συστήσετε στον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το παρόν αδιέξοδο της χώρας; Υπάρχει κάποιου τύπου βοήθεια που θα μπορούσε ο Καναδάς να προσφέρει στην Ελλάδα;

"Ο Καναδάς πράγματι βρίσκεται σε καλό σημείο. Έχουν ανακτηθεί όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την κρίση και έχουμε δει μια συνεχή ανάπτυξη κατά τα έξι τελευταία τέταρτα. Θα δυναμώσουμε περαιτέρω την ανάκαμψή μας όταν ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ο οποίος θα παρουσιασθεί τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι σοβαρή και πρέπει να δούμε προσεκτικά την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει στη διεθνή οικονομία. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταθεροποιήσει την οικονομική και δημοσιονομική της θέση. Ο Καναδάς θα συνεχίζει να υποστηρίζει μια συντονισμένη λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα".

-Πιστεύετε πως το χρέος της Ελλάδας θα χρειαστεί αναδιάρθρωση τελικά;

"Η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα εξαρτάται από την ικανότητά της να προχωρήσει σε ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων".

-Αυτή είναι η παρθενική σας επίσκεψη στην Ελλάδα; Τί σας εμπνέει από αυτή τη χώρα;

"Επισκέφθηκα την Ελλάδα ως ιδιώτης στα τέλη του 70 και απόλαυσα την περιπέτειά μου τότε. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα με απίστευτα πλούσια κληρονομιά. Οι Καναδοί Ελληνικής καταγωγής είναι ένα ζωτικό κομμάτι του εθνικού πολιτιστικού μας μωσαϊκού. Είμαι πολύ ευτυχής που κατόρθωσα να δεχτώ την από καιρού πρόσκλησή του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθώ αυτή την σπουδαία χώρα με την πλούσια παράδοση και ιστορία".

-Γιατί επιλέξατε να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα και όχι την αρχαία Ολυμπία ας πούμε, που είναι ο συνήθης τόπος επίσκεψης των περισσότερων ξένων ηγετών στην Ελλάδα;

"Τα Καλάβρυτα είναι μια σπουδαία ιστορική τοποθεσία και συνδέεται με δύο ιδιαίτερα σπουδαίες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας: Την Ελληνική Ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη μαζική δολοφονία του ανδρικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα Καλάβρυτα οι Έλληνες σήκωσαν τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και είναι ο τόπος της ανθρωποθυσίας στα Καλάβρυτα, της μαζικής δολοφονίας του ανδρικού πληθυσμού και της καταστροφής της πόλης από τις δυνάμεις Κατοχής των Ναζί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".

-Ο εντιμότατος υπουργός εμπορίου Πίτερ Βαν Λόουν επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες για να προωθήσει τις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο θέμα; Έχει η κυβέρνηση κάποια σχέδια να προωθήσει καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

"Θα συναντηθώ με τους ηγέτες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου κατά την επίσκεψή μου για να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Καναδάς δίνει μεγάλη σημασία σε μια ολοκληρωμένη οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όταν υπογραφεί θα επιφέρει νέες μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες για τον Καναδά και την Ελλάδα.

Επίσης, η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011, μειώνει τα φορολογικά εμπόδια για το εμπόριο και τις επενδύσεις και ωφελεί τόσο την καναδική όσο και την ελληνική οικονομία".

-Στις συνομιλίες σας με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι στην ατζέντα η συμφωνία του Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρώπη; Πόσο κοντά βρίσκεται ο Καναδάς στο να υπογράψει αυτή την ιστορική συμφωνία;

"Τόσο ο Καναδάς όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δεσμευτεί να διαπραγματευθούν μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία (CETA),η οποία θα ανοίξει τις πόρτες για επιχειρηματική δραστηριότητα, θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα φέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Η κοινή οικονομική μελέτη Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 δείχνει πως μια συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει το καναδικό ακαθάριστο προϊόν κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη CETA το 2012".

-Τώρα που απολαμβάνετε κυβέρνησης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, πώς πρόκειται να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική του Καναδά;

"Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας εμπνέεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης.

Υπερασπίσαμε αυτές τις αρχές ως κυβέρνηση μειοψηφίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο ως κυβέρνηση πλειοψηφίας".

-Ποιά είναι η άποψή σας για την ελληνική παροικία στον Καναδά;

"Η σχέση μεταξύ Καναδά και Ελλάδας στηρίζεται κυρίως στις διανθρώπινες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Όλοι οι Καναδοί Ελληνικής καταγωγής είναι ένα ζωτικό στοιχείο της χώρας μας.

Έχουμε μια μεγάλη και ζωντανή κοινότητα Ελληνοκαναδών κατά μήκος και πλάτος της χώρας. Εργάζονται σκληρά. Έχουν συνεισφέρει τα μάλα στον Καναδά και είναι μέρος των επιτυχιών που έχουμε σημειώσει ως χώρα. Οι Έλληνες που ήρθαν στον Καναδά μερικές δεκαετίες πριν, μεγάλωσαν τις οικογένειές τους, έφτιαξαν τις επιχειρήσεις τους και δυνάμωσαν τις κοινότητές τους. Αγκάλιασαν τον Καναδικό τρόπο ζωής ενώ διατήρησαν την πλούσια κληρονομιά των σπουδαίων και μεγάλων προγόνων τους.

Είμαι ευτυχής να σας αναφέρω ότι μόλις εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα μας ο ελληνοκαναδικής καταγωγής κ. Κώστας Μενεγάκης και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί του στο Κοινοβούλιο. Επίσης είμαι περήφανος που έχω στο υπουργικό μου συμβούλιο τον Ελληνοκυπριακής καταγωγής υπουργό κ. Τόνυ Κλέμεντ. Και βεβαίως τον διευθυντή Επικοινωνιών Δημήτρη Σούδα, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό μου επί μια δεκαετία"

-Σκοπεύετε να απευθύνετε πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογό σας για επίσημη επίσκεψη στον Καναδά στο άμεσο μέλλον;

"Δεδομένων των σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μας, αλλά και των προσωπικών σχέσεων που έχει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στον Καναδά, ελπίζω να του δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθεί τη χώρα μας στο κοντινό μέλλον".