02 Μαΐου 2011

Μπιν Λάντεν: Μόλις αντιστάθηκε τον πυροβόλησαν στο κεφάλι

"Μόλις τον είδαν, θέλησαν να τον πάρουν μαζί τους. Αυτός αντιστάθηκε και τότε Αμερικανός πεζοναύτης τον πυροβόλησε ακαριαία στο κεφάλι. Σωριάστηκε στο έδαφος. Ο Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός, Αμέσως τον φωτογράφησαν και τον πήραν μαζί τους". Με αυτά τα λόγια περιγράφει Αμερικανός αξιωματούχος το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η ιστορία ξεκίνησε ως εξής:

Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν νύχτα κοντά στην κατοικία που πίστευαν ότι κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, στη σημαντικότερη αντιτρομοκρατική αποστολή των ΗΠΑ, μέχρι σήμερα. Ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν για αυτήν την επιχείρηση στο Πακιστάν.

Σημείο κρούσης ήταν ένα καλά προστατευμένο κτίριο-φρούριο στην πόλη Αμποταμπάντ και στόχος ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει τον περασμένο Αύγουστο το κτίριο ακολουθώντας κάποιον διανομέα της Αλ Κάιντα.

Η CIA παρακολουθούσε για χρόνια το διανομέα της τρομοκρατικής οργάνωσης έχοντας την πληροφορία ότι είναι τόσο έμπιστος του Οσάμα, ώστε μπορεί να μένει μαζί του. Η κατοικία ήταν περιφραγμένη από τσιμεντένια μάντρα ύψους 5,5 μέτρων και πάνω της υπήρχε πυκνό συρματόπλεγμα.

Δύο πύλες ασφαλείας βρίσκονταν στην είσοδό της και δεν υπήρχαν ούτε τηλεφωνικές γραμμές ούτε σύνδεση με το Ίντερνετ. Οι ένοικοι του κτιρίου δεν πέταγαν ποτέ τα σκουπίδια τους, τα έκαιγαν.

Οι Αμερικανοί πράκτορες υπέθεταν ότι η έπαυλη κτίστηκε πριν από πέντε χρόνια για κάποιον σημαντικό αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ερώτημα ήταν ποιος;

Η CIA αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ένοικο του κτιρίου-φρουρίου στο Πακιστάν και όλες τις φορές οι πράκτορές της κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερος ιδιοκτήτης της είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στα μέσα Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες ότι ο Οσάμα ήθελε να ακολουθήσει με πιο άγρια πολιτική δράσης και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε από τότε πέντε συναντήσεις με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Επίκεντρο των συζητήσεων του Αμερικανού προέδρου η πιθανότητα να κρύβεται ο Οσάμα στο κτίριο του Αμποταμπάντ και ο σχεδιασμός εξόντωσής του.

Συνήθως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις συμμάχους χώρες σε θέματα τρομοκρατίας και ενημερώνουν και τη χώρα όπου λαμβάνει χώρα μία αντιτρομοκρατική επιχείρησή τους.

Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν γνώριζε κανένας εκτός Αμερικής και δεν ειδοποιήθηκαν οι πακιστανικές αρχές για την έφοδο στο σπίτι που πίστευαν οι Αμερικανοί ότι κρύβεται ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Στις 29 Απριλίου ο Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια και μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι πεζοναύτες η επίλεκτη ομάδα των Seal και από αυτούς επιλέχθηκαν έξι που δρούσαν κάτω από τις εντολές του διευθυντή της CIA, Λέον Πανέτα. Ο διανομέας του Μπιν Λάντεν, ο αδελφός και ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν σκοτώθηκαν.

Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και το μόνο σχόλιο που έγινε ήταν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αντιστάθηκε και δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός.