18 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη: Σύνδεσμος Βιομηχανιών - Στο μισό δισ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου προς τις βορειοελλαδικές βιομηχανίες

http://www.epistimonikomarketing.gr/uploads/images/2008_09/p042a.jpgΣε περίπου 500 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. πέρυσι, ανέρχονται οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (), ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του, Νικόλαος Πέντζος, επικαλούμενος τα ευρήματα έρευνας του φορέα (Απρίλιος 2011).

«Η προσπάθεια του κράτους για ανάπτυξη, ρευστότητα και εξωστρέφεια αυτοαναιρείται, αφού αποτελεί το ίδιο τον κύριο παράγοντα έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των επιχειρήσεων», ισχυρίστηκε ο κ.Πέντζος, παρουσιάζοντας τ' αποτελέσματα της έρευνας του ΣΒΒΕ, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, το κράτος οφείλει πάνω από 150 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις της Θράκης, από τη (μη καταβληθείσα) επιχορήγηση 12% του κόστους εργασίας.

Χρωστάει 110 εκατ. ευρώ στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις από μη αποπληρωμή επενδύσεων -κυρίως του αναπτυξιακού νόμου- και οφείλει σχεδόν 90 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. Τα 120 εκατ. ευρώ, τέλος, ξεπερνούν οι οφειλές, από τις προμήθειες, που το δημόσιο έκανε -αλλά δεν πλήρωσε- από βορειοελλαδικές επιχειρήσεις κι από έργα που αυτές εκτέλεσαν για λογαριασμό του, χωρίς να πάρουν τα χρήματά τους.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο κ.Πέντζος, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (τον περασμένο Νοέμβριο ανερχόταν στο 37% για χορηγήσεις έως 1 εκατ. με 12μηνη περίοδο αποπληρωμής και στο 60% για δάνεια άνω του 1 εκατ. με 12μηνη αποπληρωμή).

Μείωση τζίρου 10%, σε σχέση με το 2009

================================

Εξάλλου, βάσει της πρώτης επεξεργασίας στοιχείων ισολογισμών μεταποιητικών επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου, που πραγματοποίησε για το 2010, ο ΣΒΒΕ σχημάτισε την εξής εικόνα για την πορεία των μεγεθών τους:

-Ο τζίρος του 2010 είναι μειωμένος κατά 10%, σε σχέση με το 2009, ενώ έχει συρρικνωθεί κατά συνολικά 16,5% στην περίοδο 2005-2011

-Το περιθώριο "κέρδους" των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε πέρυσι στο -2,4% (+5,9% το 2005)

-Ο δείκτης άμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση 35%, σε σχέση με το 2007, τελευταίο -προ κρίσης- έτος.

Παράλληλα, το κόστος παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων διευρύνθηκε κατά 17%, εξαιτίας α) της αύξησης των τιμών ενέργειας (τάση που -κατά τον κ,Πέντζο- αναμένεται να επιδεινωθεί το 2011 μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα αραβικά κράτη, αλλά και τη διαφαινόμενη μείωση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, εξαιτίας του ατυχήματος στην Ιαπωνία), β) της ανόδου 7,6% στις τιμές εισαγωγών για τη βιομηχανία, αλλά και γ) της γενικότερης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

Ο κ.Πέντζος πρόβλεψε στασιμότητα στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας ανεπάρκειας κεφαλαίων και επιχειρηματικού ρίσκου, το οποίο είναι σήμερα, όπως είπε, «κατακόρυφα αυξημένο», λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του Μνημονίου.

Πρόσθεσε ότι, αν και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδης, έχει καταβάλει από τον Σεπτέμβριο σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ωστόσο πρέπει να δρομολογήσει "συμπληρωματικό ισχυρό πλέγμα πολιτικών άμεσων ενεργειών για την καθημερινότητα του επιχειρείν".

Ερωτηθείς αν τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται μπορεί να αφορούν και περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ο κ.,Πέντζος υποστήριξε ότι καμία επιχείρηση δεν επιθυμεί να τούς μειώσει κι όσες το πράττουν, «το κάνουν αναγκαστικά», λόγω προβλήματος επιβίωσης.