17 Μαΐου 2011

Ρεν: «Εθνικό πεπρωμένο» και «ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων» η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα...μωρέ τι μας λες;

http://www.kerdos.gr/Images/oli_rehn.jpgO Eπίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn ζήτησε από την Ελλάδα την Τρίτη να αντλήσει έσοδα ύψους 15 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 και το 2012 και να διασφαλίσει διακομματική συναίνεση στους στόχους του μνημονίου.

Παράλληλα άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί «αναδιάταξή» (reprofiling) του.

«Το Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε πρόγραμμα(αποκρατικοποιήσεων) ύψους 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 15 δις προβλέπονται στη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους», είπε ο Rehn. «Aυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί πρόοδος και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», είπε. «Αυτό συζητήθηκε χτες στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τις προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση».

Ο Rehn είπε επίσης ότι χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

«Η συναίνεση των κομμάτων και η έγκριση του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι στόχοι και οι πολιτικές του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Rehn, ενώ χαρακτήρισε «Εθνικό πεπρωμένο» και «ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων» την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα. «Είναι πράγματι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε.