18 Μαΐου 2011

Καρασμάνης (ΝΔ-Πέλλα): Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

ΠΡΟΣ τους κ. κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) και ν’ ανανεωθούν αυτόματα οι συμβάσεις όλων ανεξαρτήτως των εργαζομένων σ’ αυτά».

Τα 58 Κέντα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) που λειτουργούν στη χώρα μας αποτελούν δομές του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ( ΓΓΔΒΜ ) και εποπτεύονται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενηλίκους (διάρκειας 25-250 ωρών) διαφόρων θεματικών ενοτήτων (Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Εκπαίδευση Παλιννοστούντων, Μεταναστών κλπ) εργάζονται σε ετήσια βάση ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές 2.500 πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στο Ν. Πέλλας ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται στα 60 άτομα.

Κατά την περίοδο 2004-2008 με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ, εκπαιδεύτηκαν στα διάφορα προγράμματα 240.975 πολίτες (εκ των οποίων οι 6.500 στο Ν. Πέλλας), γεγονός που αποδεικνύει την ευρύτατη αποδοχή του ρόλου των Κ.Ε.Ε. από το σύνολο των ενηλίκων πολιτών της χώρας μας. Με βάση την εικόνα αυτή η λειτουργία των Κ.Ε.Ε. εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με πρόβλεψη να εκπαιδευθούν μέχρι το τέλος του 2012 συνολικά 340.000 πολίτες.

Επειδή όμως σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το έργο των ΚΕΕ ολοκληρώνεται στις 30-06-2011 οπότε και σταματά οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει κάποια ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας για την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης των ΚΕΕ από το ΕΣΠΑ και μετά την 30-06-2011, με προφανή τον κίνδυνο να μην υπάρχει ομαλή συνέχεια στον τομέα της εκπαίδευσης που τόσα χρόνια παρείχαν τα ΚΕΕ, μολονότι υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης χρηματοδότησης.

Επειδή ακόμη η ηγεσία της ΓΓΔΒΜ και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε επιλέγει συνειδητά να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους στα ΚΕΕ, οι οποίοι εδώ και χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης, έχουν εκπαιδευτεί συστηματικά και έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, αφού έχει ήδη λάβει και ανακοινώσει τις ακόλουθες αποφάσεις:

α) Μετονομάζει τις θέσεις εργασίας των «Γραμματέων» σε θέσεις «Υπευθύνων Εκπαίδευσης» και αποκλείει τους αποφοίτους ΔΕ (οι οποίοι μέχρι σήμερα εργάζονταν στα ΚΕΕ ως Γραμματείς) από μελλοντικές προκηρύξεις.

β) Προσδιόρισε τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχει κανείς για να διεκδικήσει στο μέλλον μία θέση εργασίας στα ΚΕΕ, εφόσον βγει σχετική προκήρυξη. Σε αυτά, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, ΔΕΝ περιλαμβάνονται απόφοιτοι ΤΕΙ, με αποτέλεσμα όσοι ΤΕ εργάζονται ήδη στα ΚΕΕ και πάλι να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο τον προσεχή Ιούνιο, χωρίς μάλιστα να έχουν καν το δικαίωμα να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για μία θέση στην οποία υπηρετούσαν με επιτυχία 5 και 6 χρόνια.

γ) Προσδιορίζοντας τέλος τα κριτήρια μοριοδότησης των προσόντων των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στα ΚΕΕ., ανάμεσα σε άλλα, η ηγεσία της ΓΓΔΒΜ και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε επέλεξε να μοριοδοτήσει την ανεργία περισσότερο από την εργασιακή εμπειρία στη Δια Βίου Μάθηση (για παράδειγμα, ένα άνεργος 8 μηνών μοριοδοτείται με 12 μόρια, ενώ ένας εργαζόμενος στα ΚΕΕ για 36 μήνες μοριοδοτείται με 9 μόρια ).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Κύριοι Υπουργοί,

Α) Εάν θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» και μετά την 30/06/2011;

Β) Γιατί καταργούνται οι θέσεις εργασίας των Γραμματέων στα ΚΕΕ και γιατί αποκλείονται από τις δουλειές τους και τις προκηρύξεις οι απόφοιτοι ΔΕ και ΤΕ;

Γ) Γιατί αδικούνται με τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΓΓΔΒΜ και του Ι.Δ.ΕΚ.Ε (μοριοδότηση ανεργίας) οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ και κινδυνεύουν να μείνουν μετά από χρόνια άνεργοι;

Δ) Γιατί δεν ανανεώνονται αυτόματα οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των στελεχών, όπως έχει τη δυνατότητα η ΓΓΔΒΜ και το Ι.Δ.ΕΚ.Ε να πράξουν, αφού έχει υπάρξει και σχετικό προηγούμενο το καλοκαίρι του 2010;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Κοσμήτορας της Βουλής

Βουλευτής Πέλλας