25 Μαΐου 2011

ΓΣΕΒΕΕ: Χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει κάθε σενάριο ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει - μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19% - θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα πληγεί ακόμα περισσότερο.

Η Συνομοσπονδία, αντίθετα, προτείνει σταθερά τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και κυρίως να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι με δεδομένη την αδυναμία μετακύλισης, έστω και μέρους, της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το μέτρο αυτό θα έχει ραγδαίες συνέπειες στη βιωσιμότητα των κλυδωνιζόμενων επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί και το σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η ανεργία, επομένως, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά εντός 2-3 μηνών θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην υιοθέτηση του μέτρου αυτού, καθώς θα ανοίξει, όπως υποστηρίζει, ένα νέο φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δίνοντας τη χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει ότι πρέπει η Κυβέρνηση και η Τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που επιφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.