25 Μαΐου 2011

Αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα

Επιταχύνονται οι εξελίξεις γύρω από την υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ για την γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ανακοίνωση για αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σήμερα.

Έτσι, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανόν να γίνει μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στη Ντοβίλ.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ήδη υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της ομάδας BRICS (Βρετανία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατήγγειλαν χθες επισήμως την πρόθεση της Ευρώπης να διατηρήσει τη θέση.



Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos ότι στην "παρούσα συγκυρία" η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι "τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα.

"Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20", λέει.

"Δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, η Ευρώπη δικαιούται να παρουσιάσει έναν ή μία υποψήφιο", είπε.