10 Μαΐου 2011

Το υπουργείο Εργασίας για μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, που είναι σε χωριά με μικρό πληθυσμό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, επαγγελματοβιοτέχνες και έμπορους της περιφέρειας, σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ζήση Τζηκαλάγια, για τα προβλήματα που προκαλεί στους γουναράδες της Καστοριάς, η υποχρεωτική ένταξή τους στον ΟΑΕΕ και μάλιστα αναδρομικά.

«Οι Υπηρεσίες του υπουργείου μας μελετούν συνεχώς το γενικότερο πρόβλημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Περιφέρειας, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι η διαρκής βελτίωση των παροχών του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους του εξαρτάται προφανώς, από την καλή του οικονομική κατάσταση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες», αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης. Και προσθέτει ότι «στο ίδιο πλαίσιο, θα εξεταστούν και οι δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές ισχύουν σήμερα, για νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι υπάγονται στην ειδική αυτή κατηγορία ασφαλισμένων».

Ο κ. Τζηκαλάγιας έχει επισημάνει, ότι «η γούνα στην Καστοριά περνάει σοβαρή κρίση, εδώ και χρόνια, με μεγάλες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της περιοχής, γιατί έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική της ανάπτυξη επί πολλές δεκαετίες». Με δεδομένο ότι «πολλοί ασχολούμενοι με τη γουνοποιϊα στα χωριά του νομού Καστοριάς, τα τελευταία χρόνια εξασφαλίζουν μικρό εισόδημα, περιστασιακά και εποχικά, αναγκάζονται να ασχολούνται παράλληλα με γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες», έχει επιπλέον επισημάνει ο βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, τους δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα ,πολύ περισσότερο που λόγω της αναδρομικής ισχύος θα πρέπει να καταβάλουν 3.000 έως 4.000 ευρώ. Ο κ. Τζηκαλάγιας έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει την αναδρομική ισχύ, και έχει καλέσει την κυβέρνηση να πάρει θέση στην πρόταση, να μην εντάσσονται στον ΟΑΕΕ επαγγελματίες που διαμένουν σε χωριά με λιγότερους των 2.000 κατοίκων και το συνολικό εισόδημα τους δεν ξεπερνάει τα 15.000 ευρώ το χρόνo

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτρουμάνης, με το ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια», η πολιτεία επιδίωξε να θεραπεύσει τις σοβαρές στρεβλώσεις και καταστρατηγήσεις που είχαν διαπιστωθεί, καθώς πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την περιφέρεια εξαιρούνταν, μέχρι τότε, από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, με αποτέλεσμα ο ΟΓΑ να έχει πλέον, στην πραγματικότητα, μετατραπεί σε Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει, ότι με τις διατάξεις του Ν. 3846/2010, ο νομοθέτης επιδίωξε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου των επαγγελματιών που καταβάλλουν ανελλιπώς και με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο φυσικό τους φορέα. Ο κ. Κουτρουμάνης σημειώνει, πάντως, ότι και με τις νέες διατάξεις, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Περιφέρειας, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ, ύστερα βέβαια από εξέταση των εισοδημάτων τους. Εάν ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους την τελευταία τριετία υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Στην ασφάλιση, επίσης, του ΟΑΕΕ υπάγονται, υποχρεωτικά, για λόγους ίσης μεταχείρισης, και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που, ενώ έχουν την έδρα της επιχείρησής τους σε περιοχές ειδικών πληθυσμιακών κριτηρίων, στην πράξη ασκούν τη δραστηριότητα τους και σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, υπενθυμίζει επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.