16 Μαΐου 2011

Συνεχίζεται ο «θόρυβος» για τη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ περί Τουρκοκύπριου Προέδρου

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110515/engine/newego_LARGE_t_1101_53503628_type11495.jpgΣυνεχίστηκε σήμερα σε πιο έντονους τόνους ο «θόρυβος» από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού (είναι ο νεκροθάφτης της διπλανής φώτο) ότι θα προτιμούσε έναν αριστερό Τουρκοκύπριο ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά ένα δεξιό Ελληνοκύπριο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ήταν συνειδητή και γι' αυτό συντηρεί το διχασμό στην κοινωνία, και καλλιεργεί το μίσος, μέσα από ιδεολογήματα του παρελθόντος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η διορθωτική δήλωση του κ. Κυπριανού αποκαθιστά κάπως τα πράγματα, αλλά τόνισε ότι παρόμοιες δηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται ενώ η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή με τουρκικά στρατεύματα και εποίκους στο βόρειο τμήμα της.

Ο κ. Κυπριανού, που είχε κάμει την αρχική του δήλωση στον ραδιοσταθμό 100.6 της Λευκωσίας, μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα, εξήγησε ότι εννοούσε πως μετά τη λύση του Κυπριακού δεν θα είχε αντίρρηση ο Πρόεδρος να είναι Τουρκοκύπριος, Λατίνος, Μαρωνίτης ή Αρμένιος, φτάνει να ξεχώριζε για τις ικανότητες και το ήθος του.

Εξ άλλου, ο εκ των στελεχών του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης απέδωσε το σάλο σε "αφοριστικές και ψευδείς δηλώσεις από μέρους του ΔΗΣΥ" και ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του κόμματος απαντούσε σε ερώτηση για τις διευθετήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, όταν τα κριτήρια για συνεργασίες θα είναι πολιτικά και ιδεολογικά και όχι στη βάση της καταγωγής των συνεργαζομένων.

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις του ΑΚΕΛ δεν έπεισαν, με συνέπεια περαιτέρω επικρίσεις.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός επέκρινε τη δήλωση του κ. Κυπριανού ως ατυχέστατη.

"Από μια άλλη πλευρά, η δήλωση αποκαλύπτει τη λογική που οδήγησε στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, που αποτελεί κορυφαίο λάθος του Προέδρου Χριστόφια", είπε ο κ. Κουταλιανός.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία "μέσα από τη ρατσιστική προσέγγιση του ΑΚΕΛ, η οποία στρέφεται ενάντια σε οτιδήποτε είναι Ελληνικό".

Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι το πρώτιστο που πρέπει να ενδιαφέρει σε μια λύση, είναι η διασφάλιση και η λειτουργία της Δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στη βάση της αρχής ένας πολίτης - μία ψήφος.